fbpx

Erős kisvállalkozások – erős gazdaság

Erős kisvállalkozások – erős gazdaság

A magyar gazdaság fejlődésében betöltött kulcsfontosságú, stratégiai szerepüknek megfelelően fogjuk támogatni a hazai kis- és középvállalkozásokat!

Az LMP a hazai kisvállalkozásokkal és a magyar munkavállalókkal kötött szövetséget. Nem a hűséges, hanem a tisztességes vállalkozások kell állami támogatást kapjanak – hogy a ma is létfontosságú kkv-szektor a magyar gazdaság fejlődésének új fejezeteit nyithassa meg.

Ma gyenge, végletesen kiszolgáltatott, néhány multi teljesítményétől és az uniós forrásoktól függő a magyar gazdaság. A hazai kis-és középvállalkozások, amelyek egy erős gazdaság gerincét adhatnák, egyre nagyobb hátrányt szenvednek el a túltámogatott multikkal szemben. Mi tudjuk, hogy egy erős, a külső hatásoknak ellenállni képes és a hazai erőforrásokra támaszkodó gazdaság nem képzelhető el erős kis-és középvállalkozások nélkül.

Kormányra kerülve nem a külföldi nagyvállalatok és a baráti oligarchák fognak további kedvezményeket kapni, hanem a hazai kis- és középvállalkozások.

Tartósan kedvező, stabil környezetet teremtünk a kisvállalkozások számára. Úgy építjük fel az oktatás, a szakképzés, az adórendszer és a vidékfejlesztés rendszereit, hogy a jól teljesítő kisvállalkozások – egymással versenyezve – fejlődni és növekedni tudjanak.

Programunk főbb célkitűzései a kkv-szektorban:

 • Visszaszorítjuk a kkv-szektort fojtogató korrupciót.
 • Csökkentjük az adózási és adminisztratív terheket.
 • Megteremtjük a valódi és független érdekképviseletet.
 • Újraépítjük a szakemberképzést, leküzdjük a munkaerőhiányt.
 • A kkv-szektort is fenntarthatóvá tesszük – úgy üzletileg, mint környezetileg.

És hogy mindehhez mit kell tenni?

 1. Ki kell egyenlíteni a támogatásokat. A multik a munkahelyteremtő támogatásoknál munkahelyenként 10-15, de akár 30 millió forintot is kapnak. Egy kisvállalkozásnál a plafon 3 millió, a tizede. Az LMP progresszíven egyenlítené ki a támogatási plafont.
 2. Több, kis összegű támogatás kell. A jelenlegi nagy összegű támogatások sokszor óriási bővülést és kötelezettségeket írnak elő, hatalmas adminisztrációs teherrel együtt. A kisvállalkozások szerves fejlődését kell támogatni, nem a pár év múlva csődbe forduló kényszer-növekedést.
 3. A közbeszerzések kinyitása a kicsik számára: az egyszemélyes közbeszerzések érvénytelenítése, az alvállalkozói szintek korlátozása, az óriás keret-közbeszerzések megszüntetése, a közbeszerzések feldarabolása, az ajánlatok teljes nyilvánossága.
 4. Általános béremelés a kisvállalkozói terhek növelése nélkül. SZJA és járulékcsökkentés: adómentes minimálbér és általános béremelkedés. Jobban fizetett dolgozókkal csökken a kisvállalkozásokat durván sújtó elvándorlás is. Megnő a fehéren foglalkoztatás lehetősége.
 5. A szakemberhiány kezelése és a ma a multikat szolgáló szakképzés átalakítása. A hazai kisvállalkozásoknak rugalmasabb, sokoldalúbban képzett és jobban fizetett szakemberekre van szüksége.
 6. A kötelező kamarai tagdíj eltörlése. Ma nincs rendes kisvállalkozói érdekképviselet. A kamarák a kormány meghosszabbított kezeként funkcionálnak, valódi érdekképviseletet nem végeznek. Az önkéntes kamarák legyenek a szakmai oktatás, továbbképzés, tudásátadás, innováció központjai.
 7. Az adóváltoztatások minimumra szorítása – stabil környezet. A közel 60 adófajta számának radikális csökkentése, az adminisztratív terhek csökkentése.
 8. A bürokratikus, cégalapítási, bevallási, engedélyezési, adatszolgáltatási kötelezettségek csökkentése.
 9. Fix terhek helyett a bevételarányos adózás lehetőségének bővítése. Az induló vállalkozásoknál óriási teher, hogy még nincs bevétel, de súlyos adókat kell már fizetni. Ez az ingadozó bevételű vagy időszakosan működő vállalkozásokat is sújtja.
 10. Innovatív, zöld vállalkozások segítése. Az LMP kitüntetetten kezeli azokat a vállalkozásokat, amelyek fenntarthatóan, a fenntarthatóság jegyében tevékenykednek, olyan elvek alapján, amelyek egy tudásalapú, erőforrásaival okosan gazdálkodó gazdaság alapjai lehetnek. Innovatív vállalkozások nélkül örökre összeszerelők maradunk.
2018-04-06T20:21:31+00:00 2018. 04. 04.|Gazdaság|