fbpx

Így teremtjük meg intézkedéseink fedezetét

Így teremtjük meg intézkedéseink fedezetét

Átgondolt, felelős javaslatokat teszünk a költségvetés átrendezésére, mert mi nem csak azt tudjuk, mit kellene tenni, hanem azt is, hogy miből lehet.

1. Ismét két kulcsossá tesszük a társasági adót. Az alsó, kedvezményes sáv csak a kisvállalkozásokra fog vonatkozni. A kedvezmények nagy részét, például a sportcélú tao-t eltöröljük, csakúgy, mint a multiknak adott bőkezű adókedvezményeket és támogatásokat.

2. A vagyonadózás területén bevezetjük a luxusadót és a nagybirtokadót.

3. Visszavesszük a baráti oligarcháknak adott kedvezményeket, így emelkedik majd például a játékadó.

4. A környezethasználat fokozottabb terhelését a termékdíjak, a bányajáradék, a környezethasználati díj és más zöld adók emelésével érnénk el.

5. Megszüntetjük az ingyenes CO2-kvótákat, általános üvegházgáz-adót vezetünk be.

6. az adócsalások, ÁFA-csalások még jelenleg is sok száz milliárd forint nagyságrendűek. A nagy adózók érdemi ellenőrzése és az áfa-csalásban történő részvételük érdemi szankcionálása szintén jelentős többletbevételt fog jelenteni. Az ÁFA bevételek a növekvő bérek plusz vásárlóereje miatt is növekedni fognak.

7. Drasztikusan csökkentjük az olyan káros kormányzati folyó kiadásokat, mint az Eximbank vagy a „köz”média támogatása. Megszüntetjük a Propagandaminisztériumot. A többszintes kormányzati bürokrácia csökkentésében is rengeteg tartalék rejlik.

8. Emeljük az MNB kötelező befizetéseit, amire az alapítványok felszámolása után jelentős fedezete lesz.

9. Bevezetjük az automatikus vagyonosodási vizsgálatot.

10. Hasznosabb célra fordítjuk az évi sok százmilliárd forintot kitevő megalomán kormányzati beruházások forrásait: Paks II, Liget Budapest projekt, Belgrád – Budapest vasút, kormányhivatalok Várba költöztetése, stadionprogram, Ludovika Campus stb.

Gazdaságpolitikai céljaink igen egyszerűek:

  • A megállíthatatlanul gazdagodó pártklientúrák és a tűrhetetlenül szegény többség országában tisztességes megélhetést akarunk biztosítani minden munkavállalónak és vállalkozónak.
  • Lehetetlenné tesszük a korrupcióból vagy pártszolgálati érdemek jutalmaként szerzett vagyonok felhalmozódását.
  • Megakadályozzuk az ország természeti és humán erőforrásainak feléléséből származó jövedelemtermelést.
  • A kiaknázatlan lehetőségek feltárásával kitörési pontokat teremtünk gazdaságunk versenyképességének helyreállításához.

„Rendbetettük a gazdaságot” – ez a mostani kormány egyik legnagyobb hazugsága. A kedvezőbb mutatók mögött néhány multi teljesítményétől eltekintve az uniós források állnak. Ezek felhasználását pedig korrupció, átgondolatlanság és pazarlás jellemzi. A közpénzek néhány kormányközeli oligarcha zsebébe vándorolnak, vagy drága és haszontalan állami építkezésekre költik őket, a kis- és középvállalkozók versenyképességének javítása helyett. A közmunkán, éhbérért foglalkoztatottak tömege nem egy dinamikusan fejlődő gazdaságra vall, s az sem, hogy az alacsonyan tartott bérek miatt a fiatalok százezerszámra hagyják el az országot.

Az ökoszociális, illetve szociális piacgazdaság hívei vagyunk: szerintünk a szabad magánkezdeményezések versenye, a közösségek önrendelkezése, valamint a társadalmi igazságosságot képviselő és a jövő nemzedékek öröksége felett őrködő jogállam működése kiegészítik egymást.

2018-04-06T20:33:18+00:00 2018. 04. 03.|Gazdaság|