Nem támogatjuk az euró azonnali bevezetését

Nem támogatjuk az euró azonnali bevezetését

Mivel az LMP nem támogatja az euró azonnali bevezetését, üdvözöljük, hogy a Párbeszéd frakció visszavonta “az euró magyarországi bevezetésének előkészítéséről” című javaslatának tárgysorozatba-vételét.

Álláspontunk szerint az euró bevezetése óta eltelt majdnem két évtizedben beigazolódott, hogy az euróövezet nem felel meg az ideális valutaövezet alapkritériumainak. A túl nagy gazdasági és szociális különbségek, valamint az euró-tagországok eltérő gazdasági ciklusai miatt az euró nem segíti elő a periféria integrációját, és gazdasági stabilitást sem jelent automatikusan. Ezért meggyőződésünk, hogy Magyarországnak jelenleg még nem érdemes csatlakoznia az euróövezethez.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az erről szóló viták ne az érzelmi és szimbolikus dimenzióban történjenek: habár lényeges az euró bevezetésének kérdése és az erről szóló politikai viták, a népszavazási kezdeményezések vonatkozásában sokkal sürgetőbb és fontosabb a megfelelő kormányzati klímavédelmi intézkedések meghozatalát hangsúlyozni. Hiszen Magyarország zöld pártjaként azoknak a képviseletét vállaltuk fel, akik szerint ma nincs fontosabb feladat, mint megóvni a jövőnket: a zöld népszavazási kezdeményezésünk is ezt szolgálja.

2019-12-02T15:32:45+00:00 2019. 12. 02.|Gazdaság|

Kövessen minket a Facebook-on!


This will close in 20 seconds