fbpx

LMP-s törvényavaslat: pénzben is megválthatóak legyenek a túlórák a rendőröknek, katonáknak, tűzoltóknak

LMP-s törvényavaslat: pénzben is megválthatóak legyenek a túlórák a rendőröknek, katonáknak, tűzoltóknak

2019. január 1-től csak szabadságban válthatja meg a rendvédelmi szervek állománya a túlórákat, pénzben nem. Az utóbbi években ezt utolsó pillanatos korrekciókkal oldották meg, most azonban ha nincs módosítás, tömeges kilépések jöhetnek, így tovább csökkenhet a rendőrség, katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás állománya is. A kormány lapított, a kialakult társadalmi elégedetlenség láttán, és elhallgatta, hogy ugyanez a probléma áll elő a Magyar Honvédségnél is. Hiszen a hatályos törvény szerint 2019. január 1-től a Honvédség állománya sem kaphat pénzt a túlszolgálatért. Demeter Márta szombati sajtótájékoztatón ismertette az LMP törvényjavaslatát.

Demeter Márta sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egyszerűen nincs annyi ember, hogy a szolgálatakot meg tudják szervezni, és ez mára az ország biztonságát veszélyezteti. A rendvédelmi szervek esetében több ezer fős létszámhiányról beszélhetünk, a Magyar Honvédség létszámhiánya pedig elérte a 8000 főt. Emellett hatalmas a fluktuáció is, a legtöbben akik belépnek a rendvédelmi szervek állományába, mindössze pár hónap után elhagyják azt. Durva adat: mára évente 8-10 millió túlóráról kell beszélnünk.

Mind a rendvédelmi szervek, mind a Magyar Honvédség esetében a szokásos kommunikációs trükkök helyett érdemi, az állomány komplex gondoskodását célzó megoldásokat várunk a kormánytól. Demeter Márta sajtótátékoztatóján ezt az alábbiakban foglalta össze:

  1. Törvényjavaslatot nyújtottunk be az Országgyűlésnek, amely biztosítja, hogy 2019. január 1-e után is megkaphassa pénzben a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek állománya is a túlórák ellentételezését.
  2. Hívják össze a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot, amelynek ülésén személyesen vegyen részt a belügyminiszter, és az érintettek érdekképviseleteinek közreműködésével kerüljön sor intézkedési csomag kidolgozására a rendvédelmi állomány létszámhelyzetének stabilizálása érdekében, ennek keretében biztosítsák a forrásokat a túlmunka és a túlszolgálat kifezetéséhez;
  3. A honvédelmi és köztisztviselői illetményalapot emeljék egységesen 60 ezer forintra.
  4. Nyújtson be a kormány az Országgyűlésnek egy fenntartható, az érintettek támogatását is bíró, 2019. január 1-jén hatályba lépő új honvédelmi és rendvédelmi életpálya-modellhez szükséges törvényjavaslatot.
2018-09-01T11:34:28+00:00 2018. 09. 01.|Honvédelem|