fbpx

Légszennyezettségi veszélyhelyzet Szolnokon

Légszennyezettségi veszélyhelyzet Szolnokon

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja és Tóth Áron az LMP Jász-Nagykun-Szolnok megyei megbízott elnöke közös szolnoki sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a légszennyezettség most, télen talán a leginkább akut kérdés. Magyarország számos településén olyan rossz minőségű a levegő, hogy a tisztifőorvos leginkább azt javasolja, hogy minél kevesebb időt töltsünk a szabadban. Szolnokon is!

A problémát tetézi, hogy eközben a környezetvédelemért felelős miniszter viszont úgy gondolja, hogy „Bár vannak olyan területek hazánkban, ahol a levegőminőségi előírások még nem teljesülnek teljes körűen, kritikusan rossznak nem nevezhetőek ezek az adatok” Nem tudom, mi lehet a kritikusan rossz a kormány szerint, ha nem az, hogy nem tanácsos szabad levegőn lenni.

A romló légszennyezettség mögött hasonló okok vannak, mint a globális felmelegedést okozó gázok koncentrációjának növekedése mögött: elsősorban a rossz minőségű fűtés, másodsorban pedig a túlzott autóhasználat. Ahogy fuldokolnak az emberek a szálló portól, úgy nyögi a bolygónk a mérges gázok hatását. Elemi érdekünk lenne, hogy mindkettőn minél hamarabb változtassunk. Igenis korlátozni kell a nagyvárosokban, legalább a legsűrűbben lakott városrészekben, az autóhasználatot. Másrészt meg kell akadályozni, hogy kényszerből rossz minőségű anyagokat égessenek: ennek döntően anyagi okai vannak, hiszen senki sem jókedvében éget szemetet, hogy ne fagyjon meg otthonában.

Azonnali megoldásokra van szükség:

✅ valódi és érdemi országos épületenergetika-korszerűsítési programot kell beindítani
✅ az energetikai korszerűsítések pályázatait is le kell egyszerűsíteni,
✅fel kell számolni az energiaszegénységet, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy mindenki azzal fűt, amivel csak tud, új támogatási rendszereket kell bevezetni
✅környezetbarát közlekedési fejlesztéseket kell beindítani,
✅közösségi-közlekedés-barát települési stratégiákat kell kialakítani és végrehajtani
✅nagyszabású faültetési programot kell beindítani

2019-02-07T16:07:18+00:00 2019. 02. 07.|Jász-Nagykun-Szolnok|