fbpx

Áder János védi a védhetetlent

Áder János védi a védhetetlent

Áder János államfő beszállt a kormány elégtelen klímapolitikájának védelmébe, ezzel pedig védi a védhetetlent. A kormány klímapolitikája már többször megbukott, a többi között akkor, amikor a kormányfő Brüsszelben megvétózta az unió 2050-ig tartó klímacélját, valamint akkor, amikor az Európai Bizottság elégtelenre értékelte az ország 2030-ig szóló klímatervét.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón kérdőjelezte meg, hogy 2030-ig teljesíthető a klímacél. Ezt azzal indokolta, hogy 2015-től évente csaknem 6 százalékkal nő az ország károsanyag-kibocsátása.

Az ország korábbi kibocsátás-csökkenésében szerepet játszik a villamosenergia-import, jellemzően lengyel, ukrán vagy cseh széntüzelésű erőművektől. Ez pedig nem jelent kevesebb káros anyagot a Földön, csupán más országok kibocsátását növeli.

Schmuck Erzsébet nem osztja Áder János pozitív értékelését az erdőterületek növekedésével kapcsolatban sem. Mint mondta, valóban több a zöld terület az országban, az erdők fele azonban idegenhonos fajokból áll, amelyeknek gyenge az éghajlat-szabályozó funkciója.

Elvárjuk a köztársasági elnöktől, hogy ne csak szavakban óvja a környezetet, de cselekedeteiben is támogassa például az LMP klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó javaslatát, amivel megnyílik a lehetőség a klímaváltozás káros hatásainak azonnali orvosolására.

2019-07-01T15:12:13+00:00 2019. 07. 01.|Klímaváltozás|