fbpx

Áttörés: az Európai Parlament kihirdette az éghajlatváltozási vészhelyzetet

Áttörés: az Európai Parlament kihirdette az éghajlatváltozási vészhelyzetet

Az LMP üdvözli az Európai Parlament döntését. Ideje lenne végre, ha a magyar kormány is észbe kapna, és befogadná az LMP javaslatait a klímavészhelyzet káros hatásaink enyhítése érdekében. Az LMP népszavazási kezdeményezést indít, hogy a magyar emberek így gyakoroljanak nyomást a hatalomra.

Az EP elvárja az Európai Bizottságtól, hogy ezentúl minden döntést annak rendeljen alá, hogy el tudjuk ér a maximum másfél Celsius fokos hőmérséklet emelkedést. A Parlament a december 12-én és 13-án Madridban megrendezendő, huszonötödik ENSZ éghajlatváltozási konferencia (COP25) előtt Európában és világszerte éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el csütörtökön. Fontos része az állásfoglalásnak, hogy minden országnak bele kell számolnia nemzeti tervébe a nemzetközi légiközlekedésből és hajózásból eredő kibocsátást.

Az uniós tagországoknak minimum kétszeresére kellene emelniük a nemzetközi Zöld Éghajlati Alaphoz való hozzájárulásukat, mondja a Parlament. Saját büdzséjükön és az uniós költségvetésen keresztül az uniós országok biztosítják az éghajlatváltozás elleni küzdelem állami finanszírozásának oroszlánrészét, az uniós költségvetésnek pedig teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségvállalásait. A képviselők megjegyzik: a fejlett országok felajánlásai nem érik el a 2020-tól évenként ígért 100 milliárd dollárt.

A képviselők végül felszólítják a tagállamokat, hogy 2020-ig sürgősen vezessék ki a fosszilis tüzelőanyagoknak adott összes közvetlen és közvetett támogatást.

Az éghajlat- és környezeti válsághelyzetet bejelentő állásfoglalást 429 szavazattal, 225 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett fogadták el. A Parlament a COP25-állásfoglalást 430 szavazattal, 190 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett fogadta el.

Az Európai Bizottság már javasolta a nettó zéró kibocsátási cél elérését 2050-re, de a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács nem támogatta a javaslatot, mivel Magyarország, Lengyelország és Csehország az ellen szavazott.

Az LMP egyértelmű álláspontja, hogy Magyarországnak is bele kell végre állnia a klímaváltozás elleni küzdelembe. Ehhez első körben ki kell hirdetni az LMP által javasolt klímavészhelyzetet. Az LMP reményét fejezi ki, hogy a sikeres népszavazási kezdeményezés felnyitja majd a kormány szemét is.

2019-11-28T16:37:29+00:00 2019. 11. 28.|Klímaváltozás|