fbpx

Az éghajlatváltozás padlóra küldheti a mezőgazdaságot

Az LMP az éghajlatváltozás megfékezését és az alkalmazkodás felgyorsítását helyezte az európai parlamenti választás középpontjába. Országgyűlési határozati javaslatot terjesztettünk be a napokban a klímaváltozás miatti vészhelyzet kihirdetésére, mivel a globális ökológiai válság a nyakunkon van. A klímakatasztrófa elkerülése nemzetstratégiai kérdés. Az éghajlatváltozásnak közvetlenül és leginkább kitett termelő ágazat pedig a mezőgazdaság.

Egyszerre fenyeget az aszály, a hő stressz, a tavaszi fagyok, a jégeső, a félsivatagi homokviharok, az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek. Mindeközben fogynak és romlanak a talajaink, nincs elegendő mennyiségű és minőségű vízkészlet az öntözéshez. A kormányzati politika és a szakma jelentős része is elfelejti, hogy az élelmiszergazdaság legfontosabb feltételei a termelési és biológiai alapok megőrzése, a talajok termőképessége, a vízkészletek biztosítása, a génbanki és nemesítési kapacitások megőrzése, valamint a környezetbarát, fenntartható termesztéstechnológiák.

Közeleg egy újabb világgazdasági válság, emelkednek az élelmiszer árak, meglódultak a megélhetési költségek, miközben a hivatalos politika még akkor is migránsozni fog és Brüsszelt alázza, amikor már a kormányhivatalokban kenyér- és húsjegyeket fognak osztogatni. A fideszes és NER-ben lubickoló nagybirtokosok a brüsszeli támogatások lefölözésének elvesztésétől rettegnek, miközben egyre kevesebben élnek meg vidéken a mezőgazdaságból, tovább csökken a gazdák és az alkalmazottak száma, egész régiók, országrészek szakadnak le a hazai, még inkább az európai életszínvonal átlaga alá.
Korunk és az előttünk álló választások központi kérdése a környezeti és szociális válságra adott válaszaink. Nincs időnk lebutított médiapropagandára, kormányzati ál- és rémhírkeltésre, lebutított gagyi politikára. Cselekednünk kell, mert a létünk a tét. A jövő zöld lesz, vagy nem lesz!

Kis-Szeniczey Kálmán,
az LMP Országos elnökségének tagja, Bács-Kiskun megye önkormányzati képviselője

2019-05-08T16:28:58+00:00 2019. 05. 08.|Fenntarthatóság, Klímaváltozás|