fbpx

Az Európai Parlament szigorúbb klímacélokat fogadott el – ideje lépnie a magyar kormánynak is!

Az Európai Parlament megszavazta a 2030-ra vonatkozó klímacél szigorítását: a korábbi 40% helyett 60%-os kibocsátáscsökkentést írt elő. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja üdvözli a döntést, de még tovább szigorítana. Módosító javaslatot nyújt be a magyar klímatörvényhez, hogy a vállalásaink összhangban legyenek a Párizsi Megállapodással.

Nem túlzás, hogy a mai EP szavazás történelmi jelentőségű, hiszen nagymértékben közeledtünk ahhoz a pályához, amivel 1,5 °C-on belül tartható a globális felmelegedés, és így elkerülhetjük a legsúlyosabb hatásokat. Azonban az Európai Zöldekkel, a klímatudósokkal és a civilekkel összhangban 65%-os kibocsátás-csökkentést szorgalmazunk az 1990-es szinthez képest, hogy biztosan elkerüljük az ökológiai katasztrófát, valamint javasoljuk, hogy a klímasemlegesség elérését 2050 helyett már 2040-re tűzzük ki. Ennek megfelelően módosító javaslatot nyújtottunk be a tavasszal elfogadott magyar klímatörvényhez.

Szégyen, hogy a fideszes EP képviselők nem szavazták meg a 60%-os célt. Szavakban próbál zöld lenni a kormánypárt, de amikor a tettekre kerül a sor, rendre a német autóipart szolgálják ki a klímavédelem támogatása helyett. Orbán Viktor még az Európai Bizottság 55%-os kibocsátáscsökkentési javaslatát is abszurdnak nevezte. Felszólítjuk a kormányt, hogy a környezetvédelmi miniszterek október 23-i tanácsülésén ne blokkolja a szigorúbb klímacélokat és támogassa az LMP törvénymódosító javaslatát!

Európa már lépett, itt az ideje, hogy a magyar kormány is komolyan vegye a klímaváltozást, mert a jövő zöld lesz vagy nem lesz!

 

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

2020-10-08T08:35:28+00:00 2020. 10. 08.|Fenntarthatóság, Klímaváltozás|