Az LMP klímavészhelyzetet hirdet a helyi önkormányzatokban

Az LMP kezdeményezi, hogy az önkormányzatok minél előbb kezdjék meg a felkészülést a klímaváltozás hatásainak kezelésére: a párt szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem már most napi szinten keseríti meg az emberek életét, és a helyzet egyre rosszabb lesz. A párt önkormányzati képviselői ezért települési szinten kezdeményezni fogják a klímavészhelyzet kimondását és egy cselekvési terv elfogadását.

Schmuck Erzsébet, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke elmondta, hogy mára egyértelmű: ha nem kezdjük meg az azonnali cselekvést a globális felmelegedés megállítása érdekében, akkor visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el. Ott tartunk, hogy ma már a Párizsban elfogadott klímacélok betartása sem elegendő. Sajnos a magyar kormány ennek ellenére még a probléma létét sem hajlandó elfogadni, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Orbán Viktor azon három miniszterelnök között volt, akik a héten megvétózták az uniós klímaterv elfogadását. Pedig a klímaváltozás hatásait már Magyarországon is mindenki napi szinten a bőrén érezheti, elég a szélsőséges időjárásra, a gazdálkodók életét megkeserítő aszályokra, az elviselhetetlen hőhullámokra vagy a hazánkban is megjelenő trópusi betegségekre gondolni.

Az LMP ezért azt kezdeményezi, hogy az önkormányzatok Magyarországon hirdessenek klímavészhelyzetet, ezzel párhuzamosan fogadjanak el egy konkrét tervet a felmelegedés hatásainak kezelésére, valamint az üvegházhatású gázok kibocsájtásának a csökkentésére. A párt ennek érdekében olyan módosító indítványt nyújtott be a jövő évi költségvetéshez, ami ötven milliárd forintos keretet biztosítana ennek finanszírozására. Továbbá a párt önkormányzati képviselői a következő napokban számos településen benyújtják a klímavészhelyzet kinyilvánítására vonatkozó határozati javaslatot.

Gál József, a párt fővárosi képviselője elmondta, hogy Budapesten is szükség van a klímavészhelyzet kimondására, és minél előbb el kell fogadni egy olyan tervet, ami magába foglalja a hatékony felkészülést, a megelőzést és az alkalmazkodást. Ennek része kell, hogy legyen az épületenergetikai beruházások ösztönzése, a zöldfelületek növelése és a fakivágások teljes leállítása. A fővárosnak fel kell készülnie a szélsőséges időjárási helyzetekre, valamint a klímaváltozás közegészségügyi hatásaira. A képviselő szerint el kell érni, hogy a fővárosi közgyűlés minden döntésénél vizsgálja meg annak éghajlati és környezeti hatásait.