fbpx

Az LMP közleménye az agrárfelsőoktatásról: A magyar gazda a sivatagosodás helyett inkább sáros csizmában járna

Az LMP azt üzeni az új egyetemi vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának, hogy a konvencionális nagyüzemi monokultúrás termelés technológiai reformja, mint az oly sokat emlegetett precíziós gazdálkodás, az élettudományoknak keresztelt géntechnológia nem megoldás a valódi kihívásokra. A nagy egyetemi integráció és a technológia mindenek elé helyezése nem fogja megoldani a magyar agrárium problémáit. Az új kuratórium bemutatkozása során szó sem esett a mezőgazdaság számára elképesztő kihívást jelentő ökológiai és klímaválságról. A gumicsizmára a sivatagban nem lesz szükség!

Az LMP az agrárfelsőoktatástól nem a Bonafarm, a Mészáros család vagy a Mezőhegyesi Ménesbirtok kiszolgálását várja, hanem a felkészült, a kor kihívásait kezelni tudó, önálló lábon álló gazdatársadalom megerősítését. Mi azt várjuk az agrárfelsőoktatástól, hogy használható, releváns tudással lássa el Magyarország 50 ezer családi gazdaságának tagjait, fiataljait. Ne a nagyüzemi technológiákra, a vegyipari monokultúrás mezőgazdálkodásra, hanem a sokszínű, magas minőségű, egészséges élelmiszert termelő, 50 hektáros családi gazdaságok igényeihez alakítsa oktatási portfólióját.

A kor kihívásainak megfelelni kívánó agrárfelsőoktatásnak 10 ezreket kell felkészíteni az ökológiai gazdálkodás, illetve a még összetettebb permakultúra elveinek és módszereinek megismerésére! Minden hallgatóval magas szinten meg kell ismertetni az agroökológiát! Sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a talajélet ismeretére, a talajtakarás, a takarónövények, a talajforgatás hatásaira. Az agrárfelsőoktatásban résztvevőknek a sokrétű ismeretekre nem azért van szüksége, hogy a bankszektorban is megállják a helyüket, hanem hogy a tudomány eredményeit alkalmazni tudó, a gazdálkodás ökológiáját és ökonómiáját egyaránt ismerő, sikeres, önálló, illetve családi gazdálkodóvá váljanak. Mi reméljük, hogy a következő generációk gazdálkodói is gumicsizmát húzhatnak még Magyarországon!

 

Schmuck Erzsébet,
az LMP társelnöke

Hohn Krisztina
országgyűlési képviselő (LMP frakció)

2021-01-06T15:24:18+00:00 2021. 01. 06.|Klímaváltozás|