fbpx

Az LMP a szigorúbb klímacélokat támogatja

Az LMP a szigorúbb klímacélokat támogatja

Az LMP az európai zöldekkel egyetértésben sokkal szigorúbb klímacélok meghatározását követeli – mondta el Schmuck Erzsébet az országgyűlés mai plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában. A kormány 8 pontos akcióterve az éghajlatváltozás megfékezése szempontjából szinte semmit sem ér.

Az LMP társelnöke szerint az éghajlatváltozás rendkívüli mértékben gyorsul, és ennek komoly egészségügyi és gazdasági vonatkozásai is vannak. Ezt mindenki érzékeli már a pénztárcáján, az élelmiszer árak drasztikus emelkedésén.

Ebben az évben novemberben rendkívül fontos klímacsúcs lesz Glasgowban, ahol az EU-nak és minden egyes országnak színt kell vallania, hogy mit akar és mit vállal az éghajlatváltozás megfékezése érdekében.

Az EU 2030-ra egyelőre az üvegházhatású gázok 50-55 százalékos csökkentésben gondolkodik és 2050-re kívánja elérni a karbonsemlegességet, amit őszre kell véglegesíteni a tagállamokkal történő konzultáció alapján. Szakértők, tudósok véleménye szerint, ha a célt teljesíteni akarjuk, akkor 65 százalékos üvegházhatású gáz csökkentést kell elérnünk 2030-ra és a karbonsemlegességet pedig a tervezettnél 10 évvel korábban, 2040-re kell elérni. Ez utóbbi elképzelést támogatják az európai zöldek, köztük az LMP is.

Az éghajlatváltozás ügye az egész magyar társadalom ügye, mindenkit érint. A nemcselekvés sokkal többe fog kerülni, mint az azonnali cselekvés. Az LMP mindannyiunk közös érdekében felszólítja a kormányt, hogy számoljon a 2030-as 65 százalékos üvegházhatású gázok csökkentéssel és a karbonsemlegesség 2040-re történő elérésével.

A felszólalás:

2020-03-09T18:59:02+00:00 2020. 03. 09.|Klímaváltozás|