fbpx

Érdemi kormányzati lépéseket az éghajlatváltozás ellen!

Érdemi kormányzati lépéseket sürgetett az éghajlatváltozás ellen keddi budapesti sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki politikus kevéssel azt megelőzően beszélt erről a parlament épülete előtt, hogy a törvényhozás megkezdte az öt ellenzéki párt képviselői, köztük az általa benyújtott, az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját.

Schmuck Erzsébet hangsúlyozta: pártja azt várja a vitától, hogy a kormány végre felismeri, nagyon súlyos helyzetbe taszítja az országot, ha ebben a témában nem cselekszik, és csak kommunikációs fronton akarja megvívni ezt a küzdelmet, mivel az éghajlatváltozás nem veszi figyelembe a Fidesz kétharmadát.

“Miközben a világ és az Európai Unió egyre komolyabban veszik a klímaváltozás gyorsulását és annak kockázatait, ezért cselekvésre hívnak fel, javaslatuk tavaly szeptemberi benyújtásakor a kormányzat még a klímaváltozás tényét is tagadta, megkérdőjelezte.

Kérdés, hogy Magyarország hogyan teljesíti az üvegház-hatású gázok kibocsátásának EU által 2030-ra kitűzött, 55 százalékos értékét, ha 2014 óta folyamatosan nő a hazai emisszió, a kormány pedig a 40 százalékos értékhez ragaszkodik.”

Kifogásolta azt is, a kormány – az LMP javaslatát félresöpörve – mindmáig nem hozott létre klímaügyi és fenntarthatósági minisztériumot.

2020-04-21T14:23:29+00:00 2020. 04. 21.|Klímaváltozás|