fbpx

A Fidesz elszabotálta a klímavészhelyzet kihirdetését

A Fidesz elszabotálta a klímavészhelyzet kihirdetését

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának mai ülésén a Fidesz képviselői nem támogatták az LMP klímavészhelyzet kihirdetésére vonatozó határozati javaslatát, így az nem kerülhet az országgyűlés elé. Turi-Kovács Béla, a Bizottság fideszes alelnöke kifejtette, hogy nincs szükség klímavészhelyzet kihirdetésére, nincs szükség klímatörvényre, az LMP javaslatcsomagját ezért nem kell tárgyalnia a parlamentnek.

A klímaváltozás itt van. A tudomány egyértelmű álláspontja szerint az emberiségnek 10-12 éve van a cselekvésre, különben a folyamatok visszafordíthatatlanokká válnak. A közelmúltban az emberek nyomására egyre több kormány határozta el magát, hogy lépni fog az ügyben. A német kormány például klímakabinetet hozott létre annak érdekében, hogy még idén elkészítsék a klímatörvényt. A brit és az ír parlament pedig klímavészhelyzetet hirdetett. Nincs hova hátrálni, a kialakult helyzet konkrét és gyors lépéseket követel.

Magyarországon igazán érezhetjük az éghajlatváltozás következményeit, elég ha csak a kiszámíthatatlan időjárásra, és az ebből fakadóan elszabaduló zöldség és gyümölcsárakra gondolunk. Az előrejelzések szerint nyáron hetekig tartó extrém hőhullámokat, és óriási károkat okozó viharokat élhetünk majd meg, mely tönkreteszi a mezőgazdaságot, megterheli nem csak az idősek és betegek, de még az erős, felnőtt szervezetet is. A Fidesz ezzel párhuzamosan a tettek helyett még mindig arról elmélkedik, hogy vajon hány százalékban áll emberi hatás a klímaváltozás mögött.

Az LMP ezért határozati javaslatában klímatörvény megalkotását és Magyarország dekarbonizációs programjának kidolgozását sürgeti. A Fidesz azonban ismét megakadályozta, hogy megszülessenek a konkrét vállalások, melyekkel Magyarország hozzájárulhat a klímaváltozás megfékezéséhez, és a változásokhoz való alkalmazkodáshoz. Az LMP addig nyújtja be újra és újra javaslatát, míg a Fidesz azt az Országgyűlés elé engedi és a kormány elvégzi végre a feladatát, és megvédi az embereket a klímaváltozástól.

2019-06-05T19:20:03+00:00 2019. 06. 04.|Klímaváltozás|