fbpx

Hirdessen klímaválságot a kormány!

Hirdessen klímaválságot a kormány!

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy ősszel hirdessen klímaválságot és kezdjen el valóban foglalkozni az éghajlatváltozás problémájával – közölte Pitz Dániel, az ellenzéki párt politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az éghajlatváltozás miatt Magyarországon az élelmiszerbiztonság egyre nagyobb veszélyben van. A Fidesz a mezőgazdasági területeket haverok között osztja szét, és azt ígéri, hogy 20 millió embernek fogunk majd élelmiszert előállítani, ezzel szemben azt látjuk, hogy a klímaváltozás miatt már 10 millió ember biztonságos ellátása is veszélyben van. A klímaváltozás következtében fellépő fogyasztói árak emelkedését pedig már napjainkban is érezzük, és ez még csak a kezdet.

A zöldség- és gyümölcstermesztésben a különböző ágazatok egyre inkább leépülnek, a gyümölcstermő területek például 10 százalékkal csökkentek 2005. és 2015. között, míg bizonyos gyümölcsök, így a málna termesztése szinte teljesen eltűnt. Egyre gyakoribbak az aszályos időszakok, ami a termelés csökkenésével és az árak emelkedésével jár együtt.

Az Orbán kormány minden eddigi intézkedése csak arra szolgált, hogy lenyúlja legfőbb természeti erőforrásainkat, a termőföldet, az erdőket és a vizeket, és rövid távon kizsigerelje ezeket a javakat. Bűnösen elmulasztotta, hogy a klímaváltozásra felkészítse az agráriumot, ehelyett cinikusan ráterheli a rohamosan növekvő költségeket és a hiányokat a lakosságra.

Ha a Fidesz az őszi ülésszakban újra megakadályozza, hogy az Országgyűlés elé kerüljön a klíma vészhelyzet kihirdetésére vonatkozó határozati javaslatunk, akkor egyértelművé teszi, hogy nem érdekli a magyar emberek jövője. Vagy most alakítjuk át ugyanis a mezőgazdaságunkat, a vízgazdálkodásunkat és az erdőgazdálkodásunkat fenntartható módon, az új körülményekhez igazodva, vagy végletesen kiszolgáltatja a Fidesz hazánkat a klímaváltozás következményeinek. Nem lesz második esély.

 

2019-08-08T12:45:36+00:00 2019. 08. 08.|Klímaváltozás|