fbpx

A klímaválság elleni harchoz kell az igazi összefogás!

Az LMP közös cselekvésre hívja a magyar társadalom különböző szereplőit: civileket, médiát, tudósokat és a magyar kormányt is. Mindenkit, aki úgy érzi, érdemben akar tenni a klímakatasztrófa elkerülése érdekében.

Az LMP közel egy évtizede azért jött létre, hogy felhívja az emberek figyelmét az egyre súlyosbodó ökológiai válságra, és a kapcsolódó társadalmi problémákra. Magyarország zöld pártjaként egy rendszerkritikus alternatívát kívánt megteremteni a környezetpusztító neoliberális túlsúllyal szemben. Így többek között fellépett a szabadkereskedelmi egyezményekkel szemben, és a géntechnológia, vagy az atomenergia használatával szemben. A Parlamentben kezdeményezte a mezőgazdálkodás klímabarát átalakítását, a klímavészhelyzet kihirdetését, a klímatörvény megalkotását, a zöldfelületek védelmét, és az ország dekarbonizációs programjának kidolgozását.

2019-ig kellett várnunk arra, hogy ezek a súlyos kérdések megfelelő médianyilvánosságot kapjanak, köszönhetően a nagy világban utcára vonuló millióknak, és az egyre gyakoribbá váló katasztrófajelenségeknek. Az LMP több településen is szorgalmazta már a klímavészhelyzet kihirdetését és vonatkozó intézkedések elfogadását. A budapesti ellenzék főpolgármester-jelöltje is programjába emelte az LMP javaslatára a klímavészhelyzet kihirdetését, ahogy más településeken is Magyarország zöld pártjával magukat együttműködésben megmérettetni szándékozó pártok közös programjaikba is számos előremutató klímavédelmi intézkedési célkitűzést építettek be. Minden lépés azt mutatja meg, hogy igenis képesek lehetünk közös akarattal cselekedni, megragadhatjuk a klímaválságot és azt az ökoszisztéma előnyére fordíthatjuk. Rendszerszintű változást eredményező érdemi politikai lépésektől azonban ma még fényévekre vagyunk itthon és globálisan egyaránt.

Tudósok szerint bő egy évtizedünk maradt a klímakatasztrófa megfékezésére. Nincs több idő, és nincs B bolygó! Ezért az LMP felhívja a különböző érintetteket, hogy kezdjenek széleskörű társadalmi párbeszédet, és egyeztessenek a közös cselekvési lehetőségekről, kisközösségekben, helyben, regionálisan, akár országosan és természetesen nemzetközi szintéren. Védjük meg saját jövőnket!

2019-09-29T14:34:21+00:00 2019. 09. 29.|Klímaváltozás|