fbpx

A költségvetésben jusson a klímavédelemre is!

A költségvetésben jusson a klímavédelemre is!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a 2020-as költségvetésben biztosítson keretet a klímavédelemre – mondta Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes hétfőn, sajtótájékoztatón.

Tegnap számos települést érintette a felhőszakadás. Országszerte több mint kétszáz helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk. A hirtelen lezúduló eső pincéket, aluljárókat árasztott el, amelyekből ki kellett szivattyúzni a vizet, az úton összegyűlő víz miatt sok esetben autók akadtak el, helyenként pedig az erős szél csavart ki fákat, amelyek autópályákra, utakra és kerítésekre dőltek.

A klímaváltozás hatásait Magyarországon idén mindenki megtapasztalhatta a több hónapos aszály, a kártevők elszaporodása, az özönvízszerű esőzések és a jelentős terméskiesés, valamint a zöldségek, gyümölcsök drágulása által.

Az uniós források jelentős részét arra kell fordítani, hogy a magyar mezőgazdaság felkészülhessen a klímaváltozás következményeire. Az agráriumban a több hónapos aszály, a fagyokban szűkölködő tél miatt elszaporodó kártevők, majd az özönvízszerű esőzések és a jégeső is megtette a hatását. Nőtt a termelés kockázata, nagy a kieső termésmennyiség. Most sem a termelők, sem a fogyasztók nem járnak jól, meredeken nőnek az árak, de a növekvő árak sem tudják pótolni a termelők veszteségeit.

A kormány még mindig nem fogta fel, hogy nemcsak uniós nyomásról van szó, hanem a józan ész alapján is a legsürgetőbb feladat a klímaváltozás elleni küzdelem. Erre Magyarországon sem a biztosítók, sem a katasztrófavédelem, sem az önkormányzatok, sem a kormány, sem az emberek nem készültek fel.

A klímaváltozás következményeként a válsághelyzeteknek a száma csak növekedni fog.

2019-06-24T12:56:04+00:00 2019. 06. 24.|Klímaváltozás|