fbpx

LMP: Budapesten dugódíjjal kell segíteni a fásítást és a zöldfelületek növelését

A Tarlós István által folyamatosan blokkolt dugódíjat nem csak azért kell bevezetni, hogy tisztuljon a levegő, élhetőbb legyen a város és javuljon a közlekedés, hanem mert ez szabadít fel területet a faültetésre, zöldfelületek növelésére – jelentette ki ma sajtótájékoztatóján Heltai László, az LMP budapesti elnöke.

A behajtási díj bevezetése Budapesten az EU felé 10 éve vállalt kötelezettség. Tarlós István ezt évek óta blokkolja, az ügyben semmit nem csinál, csak megpróbál kibújni a feladat alól – szögezte le Heltai.

Pedig a dugódíjnak ismertek a jó hatásai: csökkenti a – Budapesten sokszor kritikus – légszennyezettséget, csökkenti a dugókat, ezáltal a stresszt, lehetővé teszi az egészségesebb közlekedési módokat, forrást teremt a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztésére.

A város zöldítése szempontjából nagyon fontos hatása, hogy a csökkenő autóforgalom miatt területek szabadulnak fel, amelyeket feltörve fákat, bokrokat lehet ültetni. Az előttünk álló években élet- és halál kérdése lesz, hogy a nagyvárosi hőszigetekben le tudjuk-e cserélni a burkolt felületeket valamilyen növénytakaróra, ezáltal elviselhető szinten tartani a melegedést, vagy a város élhetetlen kőkatlan lesz – zárta mondandóját az LMP politikusa.

2019-09-13T15:34:00+00:00 2019. 09. 13.|Fenntarthatóság, Klímaváltozás|