fbpx

Még az ENSZ klímacsúcs előtt meg kell tartani a rendkívüli parlamenti ülést!

Még az ENSZ klímacsúcs előtt meg kell tartani a rendkívüli parlamenti ülést!

Az LMP azt kéri, hogy még a szeptember 23-i ENSZ klímacsúcs előtt tartsák meg a klímaváltozás ügyében kezdeményezett rendkívüli parlamenti vitanapot.

Amennyiben a klímacsúcson a világ vezetői nem tudnak megállapodni szigorú kötelezettségvállalásokról és konkrét cselekvésekről, akkor félő, hogy a klímaváltozás hatásai valóban fenyegetni fogják a civilizációnkat.

Schmuck Erzsébet bírálatként azt mondta, ehhez képest semmit nem lehet tudni a magyar kormány tervezett lépéseiről és vállalásairól. Aggodalomra ad okot, hogy a kabinet klímaszkeptikus álláspontot vall, az EU szigorúbb célkitűzéseit sem támogatta . A kormány tagadja a klímaváltozást, amennyiben mégis cselekeszik valamit, azzal csak a felszínt kapargatja.

Az LMP elvárja Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy vegyen részt a rendkívüli parlamenti ülésen és ott ismertesse a magyar kormány álláspontját és hallgassa meg az ellenzék javaslatait – szögezte le. Schmuck Erzsébet egyúttal bejelentette, levélben kérte fel Áder János köztársasági elnököt, hogy ő is szólaljon fel a vitanapon. Hozzátette, egy önmagát zöldnek valló államfő számára ugyanis sokkal inkább lehetőséget, mint kötelességet jelent egy ilyen felszólalás.

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását klímaügyben az LMP kezdeményezte még augusztus végén A kezdeményezéshez csütörtökre gyűlt össze a szükséges számú aláírás. A parlament honlapjára felkerült dokumentum szerint Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője azt javasolta, hogy szeptember 18-án tartsák meg az ülést.

A házszabály alapján a házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia ilyen kezdeményezés esetén.

2019-09-06T13:07:17+00:00 2019. 09. 06.|Klímaváltozás|