Áder János

köztársasági elnök úr részére

Tisztelt Elnök Úr!

Kérjük, emelje fel szavát közös természeti kincsünk, a Balaton védelme érdekében. Nem kell Önnek bemutatnunk azokat a rémisztő folyamatokat, melyek az elhibázott döntések következtében alakultak ki. Gondolunk itt a nád- és erdőirtásokra, sokszor védett területeket is érintve, vagy a számtalan közpénzzel kistafírozott magánszálloda, jacht-kikötő, lakópark építésére, melyek felfalják és az emberek számára hozzáférhetetlenné teszik a parti területeket, rombolják a Balaton tájképét.

A felgyorsuló tájképromboló építkezések a tóparton, a nád- és erdőirtások, legtöbbször védett területeken a tópart természetességének drámai romlására vezetnek, holott a tó megmaradásának a háborítatlan tópart a záloga. A környezet- és természetvédelmi intézményrendszer leépítése az utolsó akadályt is elhárította a nagyberuházók elől, akik így kényükre-kedvükre tehetik tönkre Magyarországnak ezt a gyönyörű vidékét. Az építkezők ráadásul hozzáférhetetlenné teszik az emberek számára a parti területeket, holott a vízpart szabad megközelítése más turisztikai régiókban magától értetődő adottság.

A turisták a természet szépségeit, a rekreációt, a nyugalmat, vagy a sportolási lehetőségeket keresik a Balaton parton, nem a lebetonozott mesterséges környezetet. A jövőtől az ökoturizmust, a helyi kisvállalkozások fejlesztését várjuk, nem pedig gazdasági lobbik és oligarchák környezetromboló tevékenységét.

Tisztelt Elnök Úr!

Kérjük, hogy Ön, aki külföldön gyakran megszólal a természetes vizek védelmében, Magyarországon is tegye ezt. Kérjük, felelős közjogi méltóságként mindannyiunk érdekében emelje fel hangját a miniszterelnök és a kormány felé, hogy hagyják abba a Balaton tönkretételét!

Kérjük, arra is Elnök Úr, hogy a kormány által a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának adott 5 milliárd forintos juttatásból támogassa a tó környékén működő aktív civil szervezeteket, melyek munkája elengedhetetlen a Balaton megóvásához.

Üdvözlettel:

Schmuck Erzsébet,
az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke,
az LMP társelnöke

Kendernay János,
az LMP társelnöke

Budapest, 2020. július 16.