fbpx

Orbán Viktor nem ment el a klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre

Orbán Viktor nem ment el a klímavészhelyzetről szóló bizottsági ülésre

Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a bizottság keddi, soron következő, klímavészhelyzetről szóló ülésére meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt, és Karácsony Gergelyt, főpolgármestert. Míg Karácsony elfogadta a meghívást, addig a miniszterelnök nem vett részt az ülésen.

Schmuck Erzsébet az ülés utáni Karácsony Gergellyel tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette, hogy hiába mondta Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén, hogy bolond, aki nem veszi komolyan a klímaváltozást, most mégis kiderült, a miniszterelnököt nem igazán érdekli ez az egész emberi civilizációra fenyegető súlyos veszély.

Az FFB ülésén több olyan napirendi pont volt, ami a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozott. Miniszterelnök úr nem jött el az ülésre, ezzel egyértelműen kifejezte, hogy a klímavészhelyzet kihirdetése és az ezzel kapcsolatos feladatok nem érdeklik, holott a legutóbbi parlamenti ülésen azt mondat, hogy nagyon kíváncsi a fővárosi önkormányzat klímavészhelyzet kihirdetésére, és a bizottsági ülésen a kormánytöbbség ezeket a javaslatokat leszavazta.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a klímavészhelyzet nem szép szavakat jelent, hanem a cselekvés kezdetét. Erre hívta fel nemrég az ENSZ főtitkára a figyelmet a szeptember 23-i klímacsúcson.

Az LMP benyújtotta a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó javaslatát májusban, elkészítettünk egy olyan javaslatsort is, amelynek az a célja, hogy minél több települési önkormányzat ugyancsak hirdesse ki a klímavészhelyzetet. A bizottsági ülésen felajánlottam főpolgármester úrnak, hogy az LMP szakértői gárdája rendelkezésére áll, hogy segítsünk, részt vegyünk abban, hogy minél hamarabb, minél alaposabb fővárosi cselekvési terv szülessen

– mondta el Schmuck Erzsébet.

2019-11-27T16:10:46+00:00 2019. 11. 27.|Klímaváltozás|