fbpx

Semjén Zsolt bebizonyította, hogy semmit nem ért Ferenc pápa gondolataiból

A múlt héten Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés Fenntartható bizottságának elnöke nyílt levelet írt Semjén Zsoltnak, felhívva a KDNP-s politikus figyelmét arra, hogy pártjának illene megfontolnia Ferenc pápa a klímaváltozásra vonatkozó intelmeit. Semjén cinikus válaszából kiderült, hogy a magát kereszténydemokratának definiáló miniszterelnök-helyettes semmit nem értett meg a Szentatya gondolataiból.

Levelében Schmuck Erzsébet idézte a katolikus egyházfőt, aki újra felhívta a figyelmet arra, hogy a COVID-19 válság – mely megrázta az egész világot –, egy még nagyobb globális kihívásra világított rá: a társadalmi- és környezeti válságra.

A Szentatya szerint is választanunk kell, hogy továbbra is szemet hunyunk a szegények szenvedése és közös otthonunk, a Föld kizsákmányolása fölött, vagy minden szinten törekedünk viselkedésünk megváltoztatására. Ha nem lépünk radikálisan, akkor pedig lehetetlenné válik a klíma- és ökológiai katasztrófa, és a jelenleginél sokkal súlyosabb társadalmi válság elkerülése. „A célunk világos: egy évtizeden belül felépíteni egy olyan világot, mely megfelel korunk nemzedékeinek beleértve mindenkit, a jövő generációi kilátásainak lerombolása nélkül” – mondta Ferenc pápa.

Ferenc pápa szavait olvasva még kevésbé értem azt, hogy Önök, akik elvileg a keresztény értékeket képviselik a kormányzatban, miért nem erősítik fel a Szentatya hangját, és ami ennél is fontosabb, miért nem lépnek az aktív cselekvés terepére. Azt tapasztaljuk nap mint nap, hogy a KDNP szolgaian asszisztál a Fidesz zöldre festéséhez, a környezetromboló, szegényellenes, neoliberális gazdaság- és társadalompolitikájához – áll a levélben.

Semjén Zsolt érdemi válasz helyett cseppet sem keresztényi cinizmussal gondolta magát érdekessé tenni. Idézzük szó szerint:

Az Ön levele az újabb bizonyíték arra, aminek egyébként évek óta tanúi lehetünk, hogy Önök néhány politikai lózungon kívül semmire se képesek.
Szembetűnően így van ez szakmai és gazdasági kérdéseknél.
A kereszténység vonatkozásában pedig az Önök esetében kegyetlenség lenne beszélni.
Engedjen meg egy jó tanácsot: a régi bölcsesség szavaival: aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

Az LMP nem érti, hogy ilyen fajsúlyos kérdésben Semjén miért nem érdemi válaszokkal próbál érvelni, miért elégszik meg C-kategóriás közhelyekkel. Amennyiben a miniszterelnök-helyettes úr Schmuck Erzsébet levelét egy jó kedélyű vadászat közben kapta kézhez, akkor kérjük, hogy gondolja ezt át újra és immár a téma komolyságához mért, alapos szakmai válasszal tisztelje meg képviselőtársát.

2020-10-26T19:58:00+00:00 2020. 10. 26.|Klímaváltozás|