fbpx

Szélesebb társadalmi összefogásra van szükség klímaügyben

Szélesebb társadalmi összefogásra van szükség klímaügyben

Klímaügyi kérdésekről konzultáltak ellenzéki pártok civil szervezetekkel kedden Budapesten. A találkozón – amely egy rendszeres tanácskozás első lépése lehet – egy zárónyilatkozatot is elfogadtak a résztvevők a legfontosabb klímavédelmi teendőkről. A tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke széles körű társadalmi összefogást sürgetett.

A klímaváltozás láncreakciószerűen változik, felgyorsul, amit megerősít az ENSZ legújabb jelentése is. Nem véletlen, hogy az Európai Unió is sokkal szigorúbb célkitűzéseket határozott el. A cél az, hogy az EU országai 2050-re klímasemlegessé váljanak. Az ENSZ főtitkára a helyzet súlyossága miatt hívta össze szeptember 23-ra a klímacsúcsot.

Az LMP időben felismerte a változásokat, ezért nyújtottuk be május 6-án a klímavészhelyzetre vonatkozó javaslatunkat, amit sajnos a kormánytöbbség lesöpört az asztalról. Újra benyújtottuk, és addig megyünk előre, amíg a magyar országgyűlés be nem látja, hogy cselekedni kell végre.

Ahhoz, hogy az éghajlatváltozást fékezni tudjuk, nagyon széleskörű társadalmi összefogás szükséges, amelyben az emberek, a civilek, a politikusok, a döntéshozók is részt vesznek. Szeptember 18-án az LMP által kezdeményezett országgyűlési klímanapon ki fog derülni, hogy a kormánypárti politikusok mennyire viselkednek felelősen, egyáltalán veszik-e annyiba a magyar embereket, hogy részt vesznek az ülésen – mondta Schmuck Erzsébet.

A tanácskozáson az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Liberálisok politikusai, valamint független képviselők vettek részt. Mellettük jelen volt a Levegő Munkacsoport, az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet, valamint az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének képviselője. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke közölte: olyan mértékű forrásátcsoportosítást tart szükségesnek, mint egy háborús helyzetben, a fosszilis energiahordozók használatán ugyanis hatalmas a támogatás, amelyet inkább épületkorszerűsítésre kellene fordítani.

2019-09-17T14:34:43+00:00 2019. 09. 17.|Klímaváltozás|