fbpx

A jövőt felélő költségvetés helyett zöld fordulatra van szükség

A jövőt felélő költségvetés helyett zöld fordulatra van szükség

Az LMP vezérszónokai szerint a kormány által benyújtott jövő évi költségvetés méltatlan Magyarországhoz és méltatlan azokhoz, akik sikeres ország megteremtésért lettek politikusok. Az éghajlatváltozással összefüggő intézkedések elhagyása több, mint hiba, ez bűn a jövővel szemben is.

Az LMP megosztotta vezérszónoki felszólalását a költségvetés vitájában. Csárdi Antal azzal kezdte beszédét, hogy elég csak a főszámokat megnézni, hogy egyértelmű legyen: önök semmi másban nem gondolkodnak, mint hogy kevesebb pénz a környezetünk védelmére, a klímaváltozás megfékezésére, kevesebb pénz az oktatásra, de még több pénz a multiknak és a felső-középosztálynak.

A költségvetés továbbra sem néz szembe a bérválsággal, a lakhatási válsággal és a klímaválsággal. Továbbra sem segíti az egyszülős családokat, a devizahiteleseket, az életkezdés nehézségeivel birkózó fiatalokat. Nem teszi működőképessé az egészségügyeket és nem fejleszti az oktatást. Nem teremt élhetőbb időkort a nyugdíjasoknak. Nem támogatja a hazai kis- és közepes vállalkozásokat. Nem állítja meg az elvándorlást.

A Fidesz adópolitikája az egyik fő oka, hogy ma az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra nem kapja meg a neki járó támogatást. A kormány óriási pénzt hagy a multiknál és leggazdagabb családoknál, ahelyett hogy ezeket a pénzeket az ellátórendszereken keresztül a magyar emberekre költenénk. Nem a multiknak kell adókedvezményt adni, hanem a hazai kis- és középvállalkozásoknak. Nem a szegényeket kell adóztatni, hanem a gazdagokat.
Ha valahol szükség van áfacsökkentésre, az az alapvető élelmiszerek köre, amit az LMP évek óta követel, de most, hogy a tragikus időjárásnak köszönhetően a zöldség és gyümölcsárak helyenként megduplázódtak, egyszerűen elengedhetetlen – zárta felszólalását Csárdi.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese mondta el a vezérszónoki felszólalás második felét, melyben a zöld költségvetés fontosságát hangsúlyozta.

Az LMP szerint egy költségvetésnek a jövőért felelősséget vállaló, társadalmi és környezeti igazságosságot teremtő és a klímaváltozás megfékezéséért tenni akaró víziónak kell lennie. Ehhez képest a magyar kormány nem hajlandó szembe nézni azzal, mekkora veszéllyel jár a klímaváltozás hazánk számára, még úgy sem, hogy a negatív hatásokat már a bőrünkön érezzük. A másik terület, ahol azt érezhetjük, hogy az elmúlt tíz évben sehova se jutottunk, az a szociális szféra. Több mint egy évtizede nem növekedett két nagyon fontos szociális tétel: a családi pótlék és a minimálnyugdíj.

A Fidesz költségvetése pontosan abban a megbukott neoliberális szemléletben születik évek óta, ami nem tesz mást, mint a gazdasági növekedést hajszolja, nem törődve a hosszútávú jövővel. Ebben a rendszerben a társadalom és a környezet csak egy feláldozható, kizsákmányolható eszköz: ennek nyoma az alacsony bérek, a leromló egészségügy és oktatás, a nyugdíjválság, a szegénység. És ennek a nyomát viselik a kivágott és lebetonozott zöldfelületek, a víz-, talaj- és levegőszennyezés, amelyet olyan multik követnek el, amelyeket a kormány általában bőkezűen támogat.
Az a kormány, amelyik olyan költségvetést készít, amelyben nem hangsúlyos elem a klímaváltozás megfékezése, hatásainak csökkentése és az alkalmazkodás elősegítése, nem nevezheti magát felelős kormánynak és nem állíthatja, hogy az emberek érdekében kormányoz.

Az utolsó órában vagyunk, és mi vagyunk az utolsó generáció, akinek a sorsa még valamennyire a saját kezében van. Véget kell vetnünk a klímát romboló nagyvállalati lobbinak, el kell érnünk, hogy gazdaságunk karbonsemleges legyen. Csökkenteni kell ökológiai lábnyomunkat, ami bizony azzal jár, hogy tudatosabban kell közlekednünk, vásárolnunk, étkeznünk.

A költségvetés az egyik legerősebb eszköz egy kormány kezében, ezzel a lehetőséggel lehet jól élni és lehet rosszul élni. Most az utóbbit látjuk: a Fidesz által benyújtott 2020-es költségvetés a jövő felélésének és nem a jövő megmentésének forgatókönyve – mondta Schmuck Erzsébet.

2019-06-19T14:36:05+00:00 2019. 06. 19.|Költségvetés|