fbpx

A kormány kivérezteti az önkormányzatokat

 

A kormány kivérezteti az önkormányzatokat

Hohn Krisztina, az LMP frakció tagja szerint a jövő évi költségvetés tervezete alapján 2020-ban is folytatódik az önkormányzatok lassú és szándékos kivéreztetése: a normák ugyan csekély mértékeben növekedtek, de ez csupán csepp a tengerben, mivel a plusz forrás töredéke az elmúlt években elvont forrásoknak. Érdemi fejlesztésre ezért a jövő évben sem lesz lehetőség, sőt a költségvetési források, még az állagmegóvásra se lesznek elegendőek a legtöbb településen.

A 2020-as költségvetés tervezete alapján ugyan jövőre minimális mértékben emelkedik a települési normatíva, azonban ez nem fogja javítani az önkormányzatok helyzetét, mivel a költségek ennél nagyobb arányban ugranak meg. Egyrészt a közmunkás program továbbra is jelentős terhet jelent a települések szempontjából, ugyanis a központi forrás sem a közmunkásként dolgozók megélhetését, sem a munkaerőpiacra való visszatéréshez szükséges átképzés költségét nem fedezi.

A településüzemeltetési norma emelése szintén nem elegendő, hiszen az elvándorlás és a szakemberhiány miatt a szolgáltatások ára jelentősen növekedett az elmúlt években.

Évek óta súlyos probléma a köztisztviselők fizetése: ugyan jövőre van lehetőség arra, hogy a munkáltató eltérítés keretében ötvenezer forintos emelést adjon, azonban ez nem garantált, így számtalan önkormányzat esetében nem tudják, vagy nem akarják majd megadni. Az évek óta elmaradt béremelés miatt a köztisztviselői pálya ma már egyáltalán nem vonzó alternatíva, ezért egyre súlyosabb a szakemberhiány alakul ki a területen.

Előrelépés lehetne a Magyar Falu program, azonban annak kapcsán a kormány pont az érintettek, azaz a polgármesterek véleményét vette a legkevésbé figyelembe: a Települési Önkormányzatok Szövetsége ugyanis részletes javaslatcsomaggal élt a tervezet kapcsán, de ennek csak a töredéke került be a végső szabályozásba. Ezért ma az egész programmal kapcsolatban több a bizonytalanság és a kérdőjel, mint a biztos információ, ezért félő, hogy a települések nem tudják majd felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

2019-06-20T18:49:02+00:00 2019. 06. 20.|Költségvetés|