fbpx

Hivatalosan kezdeményeztük az Elvira major hungarikummá nyilvánítását 

Érd délnyugati határában található az Elvira major, amely felbecsülhetetlen értéket képvisel. Nem csak Magyarországon, de egész Európában nem található a csonthéjas gyümölcsöknek ilyen széleskörű génbankja.

Magyarországon szinte minden faiskola és gyümölcsültetvény az Elvira majorból származik. Mindaz a tudás, amit őrzünk az őshonos csonthéjas gyümölcseinkről, ott található az Elvira majorban. Ez a páratlan állomány ismét veszélybe került. Ezért kezdeményeztük az Elvira major érdi helyi értéktárba való felvételét, illetve levelet írtunk Nagy István agrárminiszternek, a Hungarikum bizottság elnökének: támogassa az Elvira major, az ott őrzött génbank, az ültetvények és a majorban nemesített fajták, mindenekelőtt az érdi bőtermő hungarikummá nyilvánítását.

Alapvető célunk, hogy a major sorsa véglegesen és megnyugtatóan rendeződhessen, azaz mind a terület, mind az ott folyó kimagasló szakmai tevékenység és annak eredményei megkapják a megfelelő védelmet és a garanciákat a zavartalan fennmaradáshoz. Ennek egyik záloga lehet a nemzeti értéktár, illetve a Hungarikumok Gyűjteménye.
2019-08-24T14:02:08+00:00 2019. 08. 24.|Kornyezetvédelem|