fbpx

Az LMP 7 pontban egészíti ki a miniszterelnök gazdasági bejelentését

Az LMP 7 pontban egészíti ki a miniszterelnök gazdasági bejelentését

Az LMP a miniszterelnök mai bejelentésével alapvetően egyetért, de hiányolja, hogy a jelenleg is non-stop munkát végző egészségügyi és szociális dolgozók béremeléséről nincs szó. Az irány jó, de az intézkedések alulmúlják az EU-s államok hasonló csomagjait.

1.Szükséges az egészségügyi dolgozók 30 és a szociális dolgozók 50 százalékos azonnali béremelése. Mindenki másnak 30 százalékos bérpótlékot kell biztosítani, aki a járvány leküzdésén dolgozik. Kiemelkedően fontos a védőfelszerelések – maszk, kesztyű, fertőtlenítő, lázmérő, tesztek – biztosítása számukra.

2.Állam által fizetett a nettó fizetéssel megegyező „távolléti díjat” kell fizetni családonként egy dolgozónak, akinek otthon kell maradnia gyerekükkel vagy gyerekeikkel, és nem kap fizetést.

3.Az egyéni, kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell függeszteni az adó- és járulékfizetési kötelezettséget a járvány ideje utáni legalább egy hónapig.

4.Fel kell állítani egy több ezer fős államilag finanszírozott idősellátó és egészségügy-támogató szolgálatot a most súlyosan érintett ágazatokban munkanélkülivé vált emberek felvételével és piaci bérezésével.

5.Legalább három hónapra albérlet-támogatást kell adni a munkanélkülivé váltak számára.

6.A járvány végéig meg kell hosszabbítani az álláskeresési támogatás folyósítását minden munka nélkül maradt embernek.

7.Elbocsátási moratóriumot kell foganatosítani a közintézményekben, beleértve a próbaidősöket is.

2020-03-19T11:01:43+00:00 2020. 03. 18.|Koronavírus|