fbpx

A kormány visszaél a felhatalmazási törvény adta lehetőségekkel

A kormány visszaél a felhatalmazási törvény adta lehetőségekkel

Az LMP szerint a kormány egyértelműen visszaél a felhatalmazási törvény adta lehetőségekkel, amikor váratlanul és jelentősen növeli a saját képviselőitől kapott mozgásterét, és megszünteti az önkormányzatokét. Ez súlyosan akadályozza a járványellenes küzdelmet.

Kanász-Nagy Máté, az LMP elnökségének titkára szerdai online sajtótájékoztatóján súlyosan antidemokratikusnak tartja, hogy egy új törvényjavaslat alapján teljes egészében elveszik a polgármesterektől azokat a jogköröket és döntéseket, amelyekkel a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben élhetnek. Hozzátette: minden egyes polgármesteri döntést öt napon belül bírálnak majd el a védelmi bizottságok tagjai, akik nem demokratikus választáson nyerték el pozíciójukat.

“Egyértelműen szét kell választani a járványellenes intézkedéseket, amelyek lehetnek központiak, valamint azokat, amelyek a települések mindennapi élete szempontjából fontosak; utóbbiakat pedig nem szabad elvenni az önkormányzatoktól.”

A politikus emellett védőfelszerelések biztosítását sürgette, valamint azonnali béremelést az egészségügyi és a szociális ágazatban dolgozóknak.

“Az önkormányzatokat is támogatni kell a munkájukban, jelenleg ugyanis csökkenő bevételek mellett látnak el többletfeladatokat. A 70 év felettiek gondozása például teljes egészében rájuk hárul, a kormány által támogatva jöjjenek létre idősközpontok.”

2020-04-01T15:07:52+00:00 2020. 04. 01.|Koronavírus|