fbpx

A korrupciós adóról nyújt be törvényjavaslatot az LMP

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egy magyar cégeket is érintő csalássorozatról szóló jelentése alapján a magyar adófizetőknek újabb 9 milliárd forintot, egy kórház felújítás árát, kellene visszafizetnie az Európai Bizottság felé. Vágó Gábor, az LMP politikusa sajtótájékoztatóján kiemelte: elfogadhatatlan, hogy uniós támogatásokkal kapcsolatos csalásokban a magyar családok fizetnek, az oligarcha családok pedig röhögnek a markukba. Ezért a párt újból benyújtja a korrupciós finanszírozási illetékről szóló törvényjavaslatát. 

Durva túlárazásokra, nem létező irodákra, és fiktív munkavállalókra is vonatkozik az OLAF jelentése, amelyben Matolcsy György jegybankelnök családjának érintettsége is felmerülhet. Vágó Gábor, az LMP antikorrupciós szóvivője mai sajtótájékoztatóján ezért bejelentette, hogy pártja újból benyújtja a korrupciós illetékről szóló törvényjavaslatát. Az illeték megfizetésére azok lesznek kötelezettek, akik olyan jogsértést követnek el, amely eredményeként a magyar államnak az Európai Unió intézményei felé visszafizetési kötelezettsége keletkezik. Az illeték mértéke a javaslat szerint a visszafizetendő összeg 100 százaléka lesz.

A törvényjavaslat az uniós támogatásokat érintő korrupciós ügyek haszonélvezőinek társadalmi felelősségvállalását juttatják érvényre. Az LMP zöld alapelveiből az következik, hogy a károkat az fizesse meg, aki okozta azokat. Nem lehet a tisztességtelenség árát a tisztességesekkel kifizettetni.  Minden felelős politikusnak felelőssége, hogy meddig hagyja az uniós források elherdálását.

2018-07-13T14:01:41+00:00 2018. 07. 13.|Korrupció|