fbpx

CÖF-MVM botrány: feljelentést teszünk hűtlen kezelés miatt

CÖF-MVM botrány: feljelentést teszünk hűtlen kezelés miatt

Tavaly májusban az Átlátszó kiderítette, hogy az MVM 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a Fidesz házi civilszervezetét, a Civil Összefogás Fórumot. Idén áprilisban pedig kiperelték az állami cégtől a támogatással kapcsolatos iratokat.

Tudják, ez az az MVM-es pénz, amiről a Magyar Villamosművek Zrt. azt nyilatkozta, hogy nem közpénz: elveszítette közpénzjellegét. Aztán persze előbb Lázár János akkori csúcsminiszter, majd a bíróság mondta ki, hogy az bizony közpénz. (Emlékeztetőül: 2017-ben mi voltunk azok, akik közérdekű adatigénylés keretében nyilvánosságra hoztuk, hogy az MVM 2,2 milliárd közpénzzel tömte ki a kormánymédiát.)

Az MVM-támogatásból egy “misszió” keretében 433 millió forintot négy darab kisfilmre költött el a CÖF, azaz darabonként 108,25 millió forint közpénzt kapott. A filmek összhosszúsága 4 perc 40 másodperc. Ez azt jelenti, hogy az MVM magyar adófizetői pénzekből percenként közel 87 millió forintot fizetett a Fidesz házi civilszervezetének.

Ez az LMP álláspontja szerint teljes mértékben kimeríti a hűtlen kezelés büntetőjogi tényállását, továbbá a költségvetési csalás bűntettét is, mert a szerződésbe az elszámolt dolgok egy része nem fér be. Ezért az LMP feljelentést tesz az MVM ellen.

A CÖF már számtalanszor bizonyította, hogy tevékenysége tulajdonképpen csak és kizárólag a kormányzati progaganda-tevékenységben merül ki. Egy másik példa erre: tavaly áprilisban a CÖF a CEU miatt és Soros György ellen tüntetést tartott Brüsszelben, amit az állami MVM-től kapott támogatásból fedezett. A 66 fős demonstráció utaztatással, étkezéssel és hollandiai szállással együtt közel 7 millió adófizetői forintba került.

A CÖF tehát olyan civil szervezet, amelyet Rogán Antal irodáiból irányítanak, és számtalanszor a tiltott pártfinanszírozás is felmerült náluk. Nem a valódi civil szervezeteket kellene vegzálni, hanem a CÖF-CEKA féle álcivileknek juttatandó közpénz-támogatásokat teljes mértékben leállítani.

2018-09-14T09:35:58+00:00 2018. 09. 12.|Korrupció|