fbpx

A közpénzlopás megakadályozása az egyik legfontosabb feladat

Az LMP továbbra is a korrupcióellenes küzdelem élharcosa

Az LMP szerint a jövő évi költségvetési javaslat nem ad választ az ország legfontosabb kihívásaira, a többi között nem akadályozza meg a közpénzek ellopását, a párt ezért ismét benyújtja korrupcióellenes javaslatait – ismertette hétfői sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt társelnök.

A kormány által benyújtott költségvetés nem foglalkozik azzal, hogy a falvak elnéptelenednek, a bérválság fokozódik, a devizahitelesek pedig az utcára kerülhetnek. Továbbra sem sajnálják a pénzt látványberuházásokra, holott sok helyen a legalapvetőbb közszolgáltatások sem működnek, a vidéki alsóbb rendű utaknál pedig csak akkor számíthatunk felújításra, ha fideszes lakodalmat tartanak a közelben. Az országot felzabálja a kormánypárti korrupció, és ezt már a csúcsra járatott állami propagandával sem lehet kitakarni. Egyes becslések szerint 2009 és 2016 között a közbeszerzések során minden családot legalább 1 millió forinttal rövidítettek meg.

Az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottsága szerint 2008 óta Magyarország 19 pontot veszített a korrupcióérzékelési indexben, ami az egyik legrosszabb eredmény az egész EU-ban, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) pedig 41 vizsgálatot végzett 2013 és 2016 között, amivel Magyarország a második legtöbbször vizsgált tagállam. Aláhúzták: 2016-ban Magyarországgal szemben kellett alkalmazni a legmagasabb összegű pénzügyi korrekciót, összesen 211 millió euró (52 Mrd Ft) értékben.

A jövő évi büdzsé nem 21. századi költségvetés, mert nem gondol a jövőre, nem ad választ a demográfiai válságra és a legnagyobb vesztesei a fiatalok, hiszen reálértéken az ideinél is kevesebb jut oktatásra, és a lakhatási helyzet is egyre kilátástalanabb.

Az LMP megalakulása óta küzd a korrupció ellen: 2010 óta újra és újra a parlament elé terjesztjük antikorrupciós javaslatainkat, és képviselői jogosítványunkkal élve igyekszünk a nyilvánosság elé tárni minél több esetet.

Szakértőink segítségével összeállítottuk az antikorrupciós 11 pontot, ami megvédené adóforintjainkat a közpénzhiénáktól:

 

 

 1. Megakadályozzuk, hogy a lobbi hozza a törvényeket!
  A gazdasági érdekérvényesítés szabályozása, kiterjesztve a szocialista kormányok alatt már létezett, de komolyan akkor sem vett nyilvánossági szabályokat (a lobbitalálkozók és -kapcsolatfelvételek, valamint a lobbianyagok nyilvánossága), valamint ésszerűsítve a lobbisták és lobbicégek nyilvántartását.
 2. Átláthatóvá tesszük a közpénzek útját!
  A közpénzből kötött szerződések teljes és azonnali, a szerződési érvényesség feltételét jelentő közzététele.
 3. Nyilvánosságra hozzuk az állami pályázatok teljes anyagát!
  Az uniós támogatásokkal és a nemzeti vagyon hasznosítására vagy közfeladat ellátására vonatkozó szerződések (közbeszerzés, koncesszió vagy bármely más konstrukció szerinti) megkötésére vonatkozó eljárások teljes nyilvánosságának megteremtése a teljes pályázati/közbeszerzési dokumentáció közzétételével, a nagyberuházások esetében a teljes alvállalkozói lánc nyilvánossá tételével.
 4. Betiltjuk a kormányzati propagandát!
  A burkolt pártfinanszírozás visszaszorítása érdekében a fizetett állami és önkormányzati, illetve a köztulajdonban álló gazdasági társaságok által megrendelt propaganda közzétételének teljes tilalma, illetve ezen cégek egyéb médiavásárlásainak piaci versenykörülmények közé történő korlátozása.
 5. Tiltjuk az összefonódásokat a közbeszerzéseknél!
  A jelenleginél jóval részletesebb összeférhetetlenségi szabályok a közbeszerzés előkészítésében vagy az arról való döntésben részt vevő személyek közötti érdek-összefonódás kizárására, így különösen a közeli hozzátartozók körére.
 6. Végleg felszámoljuk az offshore-ozást!
  Az átlátható tulajdonosi háttérrel nem rendelkező céges érdekeltségek kizárása a kormánytagok és köztisztviselők számára, illetve az offshore cégekkel való szerződéskötés teljes, a meglévő szerződésállomány felülvizsgálatát is megkívánó tilalma a közszférában.
 7. Nyilvánossá hozzuk a cégek tulajdonosi körét!
  A nem átlátható tulajdonosi szerkezetű cégek hazai cégtulajdona esetén a tényleges tulajdonos kötelező cégnyilvántartási bejelentése.
 8. Megerősítjük és autonómmá tesszük az Állami Számvevőszéket!
  Az Állami Számvevőszék megerősítése, antikorrupciós feladatainak bővítése (kötelező utóvizsgálatok korrupciós ügyekre, korrupciós kockázattérkép elkészítése, a korrupciós jellegű közérdekű bejelentések érdemi vizsgálata).
 9. Büntetőjogi védelmet adunk az átláthatóságnak és a korrupció felfedésének!
  A jogszabályi közzétételi kötelezettségek elmulasztásának önálló bűncselekménnyé tétele, a vesztegetési bűncselekményekben feljelentési kötelezettség a vesztegetésben érintett cégek vezetői számára.
 10. Az oknyomozó cikkeket kivizsgáltatjuk!
  A média- és sajtótermékek watchdog funkciójának erősítése az oknyomozó riportokban feltárt cselekmények és mulasztások bizonyíthatóságának hivatalbóli ügyészségi vizsgálata, és ezek eredményéről a nyilvánosság rendszeres tájékoztatása – az ügyészség ne mondhassa, hogy nem olvas újságot.
 11. A nyomozóbírói intézmény bevezetése!
  Az ügyészségi vezetők által elkövetett bűncselekmények nyomozására nyomozóbírói intézmény bevezetése, hogy a legnagyobb súlyú jogsértések esetén kiemelt jelentőséggel bíró büntetőjogi felelősség megállapítása a közvádért felelős ügyészi szervezet vezetése tekintetében is minden esetben megtörténhessen.

 

MTI / LMP sajtó

2018-06-25T14:02:13+00:00 2018. 06. 25.|Korrupció|