fbpx

Megkezdte munkáját a kispesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló tényfeltáró bizottság

Megkezdte munkáját a kispesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló tényfeltáró bizottság

Ferenczi István, az LMP helyi képviselője, a vizsgálóbizottság elnöke a XIX. kerületi önkormányzat épületében megtartott ülés szünetében újságíróknak elmondta, hogy a grémium minden olyan ügyet vizsgál, amely az önkormányzati választási kampányban vagy az után látott napvilágot.

A bizottság vizsgálja a Lackner-hangfelvételek alapján az önkormányzat és annak cégei körüli potenciális ügyeket, továbbá a sajtóban megjelent további információkat – közölte.

Ferenczi István kifejtette: számtalan esetről lehet szó, mivel a felvételeken elhangzanak jobban vagy rosszabbul beazonosítható ügyek és ügytípusok. Ezek között ingatlaneladási és -bérbeadási ügyeket, építőipari beruházásokat és sportügyeket említett, konkrétumok nélkül.

Azt, hogy ezek közül melyekre fókuszálnak, és milyen eredményeket kívánnak elérni, a testület következő ülésén, március 10-én döntik el – mondta az LMP-s politikus.

Ismertetése szerint a nyolctagú bizottság hosszas ügyrendi vitát folytatott arról, hogy a grémium nyilvánosan vagy zártan működik, majd a tagok abban egyeztek meg, hogy az egyes napirendi pontokat lehet nyitottan vagy zártan tárgyalni.

A munkaterv elfogadása után a bizottság tagjainak átadtak egy információs alapcsomagot, amely a Magyar Nemzet októberben indult cikksorozatában közzétett hangfelvételek leiratait és további csaknem 170 cikket, médiamegjelenést tartalmaz. Ha arra jutnak, hogy korrupciós bűncselekmény történhetett, akkor feljelentést tesznek és személycserékre tehetnek javaslatot – mondta Ferenczi István. Március végén tartják az első olyan ülést, amelyen az érintetteket tervezik meghallgatni. A meghívottaknak írásban elküldött kérdéseket és korrekt keresztkérdéseket is feltesznek.

Lackner Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd) önkormányzati képviselőről a helyhatósági választások előtt került elő egy olyan videofelvétel, amelyen a szocialista politikus egy zacskó fehér port lóbál a kezében. Egy hangfelvételen pedig azt hangoztatja, hogy hülye az, aki az önkormányzati politikában nem tud megkeresni évi 100 millió forintot. Vélhetően szintén ő beszél kispesti korrupciós ügyekről, gazdasági visszaélésekről és pénzek visszaosztásáról.

2020-02-26T17:28:34+00:00 2020. 02. 26.|Korrupció|