fbpx

Hatvanezer forintos köztisztviselői illetményalapot javasol az LMP

Hatvanezer forintos köztisztviselői illetményalapot javasol az LMP

Az LMP újra kezdeményezni fogja, hogy a köztisztviselői, illetve a rend- és a honvédelmi illetményalapot emeljék hatvanezer forintra. Addig fogjuk újra és újra benyújtani az illetményalap-emelésre vonatkozó javaslatunkat, egészen addig, amíg azt el nem fogadják.

A párt frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy március 1-jén lépett életbe az a jogszabály, aminek alapján a központi közigazgatásban dolgozók éves alapszabadsága 25-ről húsz napra csökken. A munkaidejükbe ezentúl nem számít bele az ebédszünet, és a napi munkaidő ellentételezés nélkül kiterjeszthető napi 12 órára is.

Ez a jogszabály tökéletesen leírja azt a társadalomképet, amit a Fidesz-KDNP képvisel. A kormány úgy akarja megoldani a munkaerőhiányt, hogy kihasználja a munkavállalók kiszolgáltatottságát, ahelyett, hogy tisztességes béreket és fizetéseket adnának nekik.

Az illetményalap 2008 óta nem változott, az továbbra is 38 ezer 650 forint. Csárdi Antal kijelentette: a kormánynak az lenne a feladata, hogy jelentős mértékben megemelje az illetményalapot.

Az LMP a köztisztviselők és a közszolgálatban dolgozók érdekében minden esetben megteszi a szükséges politikai lépéseket, mert nekünk meggyőződésünk, hogy a közszolgálati feladatok színvonalas ellátásához, a közjó érvényre juttatásához megfizetett, megbecsült dolgozókra van szükség. Törvényjavaslatokat nyújtottunk be a szakszervezetekkel együttműködésben, parlamenti vitanapot kezdeményeztünk, önkormányzati indítványokkal éltünk.

Az önkormányzati hivatalban dolgozók ügye egyébként önmagán is túlmutat: béreik alacsonyan tartása az önkormányzati hivatalok kiürülését, bezárását vonja maga után, ami pedig a vidéki települések halálos ítéletével ér fel. A források és a hatáskörök lassú, fokozatos elvonása után a képzett dolgozók nélkül maradt önkormányzatokat a teljes megsemmisülés fenyegeti.

2019-03-04T15:16:10+00:00 2019. 03. 04.|Köztisztviselők|