fbpx
Külföldi szavazás 2018-03-23T19:14:23+00:00

Így szavazhatsz külföldről

Április 8-án országgyűlési választásokat tartunk. Négyévente mindannyian beleszólhatunk közös jövőnk alakításába – és ma kiemelten fontos, hogy minél többen gyakoroljuk ezt a jogunkat. Szavazni akkor is tudsz, ha éppen nem Magyarország területén élsz vagy nem tartózkodsz Magyarországon a választás napján. Ez az útmutató ebben segít.

Két lehetőség van a külföldi szavazásra – gondold végig, hogy rád melyik érvényes!

Ha van érvényes állandó Magyarországi lakcímed

Ilyen esetben csak személyesen szavazhatsz – ezt külföldön a magyar külképviseleteken teheted meg. Ez jellemző sok kivándorolt magyar állampolgárra, illetve mindenkire, aki Magyarországon él, de a szavazás napján éppen külföldön tartózkodik.

A szavazáshoz itt kell benyújtanod egy online kérelmet. Ha online nem tudsz (vagy mindenképpen postán szeretnél) regisztrálni, ezt a kérelmet kell eljuttatnod a magyarországi lakcímed szerinti választási irodába.

Határidő: akár online, akár levélben regisztrálsz, a kérelmedet március 31-én 16 óráig el kell juttatnod a választási irodának. A legjobb az, ha minél előbb regisztrálsz!

Ha a regisztrációd sikeres volt, a választási iroda értesíteni fog róla és a választás napján elmehetsz szavazni a kérelmedben jelzett külképviseletre.

Ha nincs állandó Magyarországi lakcímed

Ebben az esetben csak levélben szavazhatsz. Ez érvényes a legtöbb határon túl született honfitársunkra vagy azokra, akik külföldre költözésük után megszüntették magyarországi lakcímüket, valamint azokra is, akiknek csak ideiglenes lakcímük van Magyarországon. Levélben szavazáshoz személyi igazolvány, érvényes magyar útlevél, honosítási okirat, vagy állampolgársági bizonyítvány kell – persze nem mindegyik, ezekből az egyik elég.

Regisztrálnod kell a választói névjegyzékbe, amit itt tehetsz meg online. Ha postán szeretnél regisztrálni, ezt a dokumentumot kell elküldened a Nemzeti Választási Iroda címére, ide: 1397 Budapest, Pf.: 547, Magyarország.

Határidő: a kérelmedet március 24-ig el kell juttatnod az NVI-nek, különben nem kerülhetsz be a névjegyzékbe.

Miután regisztráltál és pozitívan bírálta el kérelmedet a választási iroda, levélben fogsz kapni egy pakkot, amivel szavazhatsz. A választási iroda honlapján elolvashatod azt is, hogy pontosan mit kell tenned a megkapott boríték tartalmával ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazatod.


Tisztában vagyunk vele, hogy a mostani rendszer nem tökéletes: az LMP évek óta mondja, hogy például minden külföldön tartózkodó magyar állampolgárnak lehetősége kellene legyen a levélben szavazásra. Igazságtalan és indokolatlan rendszer az, melyben például két londoni magyar fiatal nem szavazhat ugyanolyan könnyedén – csak azért, mert az egyik Kecskeméten született, míg a másik Kolozsváron.

Ennek ellenére az LMP-ben kifejezetten fontosnak tartjuk, hogy a lehető legtöbben vegyenek részt a választáson azon honfitársaink is, akik éppen nem Magyarországon élnek vagy nincsenek itthon a választás napján. Olvasd el programunkat, olvass bele az oldalunkon közzétett cikkeinkbe, és válaszd a korszakváltást április 8-án!

Amennyiben további kérdéseid vannak, fordulj hozzánk bizalommal!