Az LMP ombudsmanhoz fordul a kultúra szabadsága elleni támadás miatt

A kultúra szabadsága elleni támadás a kormány hétfőn benyújtott kulturális törvénycsomagja, amellyel kapcsolatban az LMP-frakciója az ombudsmanhoz fordul – jelentette be Csárdi Antal és Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselői hétfői sajtótájékoztatójukon.

Csárdi Antal úgy vélte: a Fidesz-KDNP nem heverte ki az önkormányzati választás eredményét, ezért a sokadik olyan törvényjavaslatot nyújtja be, amelynek célja, hogy nehezebb helyzetbe hozza az önkormányzatokat, ennek viszont most a kultúra esik áldozatul.

A kormányzat függő helyzetbe próbálja hozni a kulturális intézeteket, illetve kivonul a kultúra finanszírozásából, és megpróbálja ennek felelősségét az önkormányzatokra fogni.

Káros és elfogadhatatlan a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról szóló előterjesztését, amelynek szerinte az a célja, hogy a kormány egyszer és mindenkorra bekebelezze a kultúrát. Aczél elvtárs szeme könnybe lábadna a javaslat láttán.

Csárdi Antal bocsánatkérésre szólította fel Kocsis Mátét, mert szerinte a Fidesz frakcióvezetője egy közösségi oldalon tett bejegyzésében a javaslatot indokolva egy konkrét zaklatási ügyet a teljes színházi közösséggel akart összemosni.

Ungár Péter szerint semmi sem indokolja, hogy a javaslatot kivételes eljárásban, három nap alatt elfogadják. A kormányoldalon össze-vissza beszélnek a törvényjavaslat céljáról, és láthatóan a fideszes kulturális intézmények vezetői sincsenek tisztában azzal, hogy mi, miért történik.

A javaslat sérti a közművelődéshez és a művészeti szabadsághoz fűződő, alaptörvénybe foglalt jogokat, ezért az LMP frakciója az ombudsmanhoz fordul, aki később az Alkotmánybírósághoz fordulhat az ügyben.

Az LMP arra kért mindenkit, hogy vegyenek részt az üggyel kapcsolatos hétfői esti, budapesti tüntetésen.