A magyar kormány folytatja az egyetemek kíméletlen bedarálását, központi ellenőrzés alá vonását, és éppen a Színház- és Filmművészeti Egyetem van soron. Ha a kormány bicskája nem is tört még bele a dologba, de nem várt és elég komoly ellenállásba ütközött: a diákság úgy döntött, nem hagyja magát. Próbáltak egyeztetni, kompromisszumot kerestek, majd hangos-utcabálos tüntetést tartottak.

Éjszaka a hallgatók elfoglalták az egyetem épületét, ahova nem engednek be senkit, de legfőképpen nem Vidnyánszky Attilát és az egyetem működését mostantól koordináló alapítvány kuratóriumának tagjait.

Kedden 15 órától a diákok vezetői sajtótájékoztatót tartottak az egyetem épülete előtt, ahol elmondták, nem fejezik be a tiltakozást, hanem azt addig folytatják, amíg kézzelfogható eredményt nem érnek el. A hallgatók egy 13 pontból álló követeléscsomagot is megfogalmaztak, melyek az alábbiak:

  1. Garantált autonómiát az egyetemnek!
  2. Elutasítjuk az egyetem modellváltásáról szóló törvényt jelenlegi formájában!
  3. Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így ezzel a kuratóriumot és a felügyelőbizottságot is!
  4. Elutasítjuk a fenntartó által fenntartott alapdokumentumokat!
  5. Elutasítunk bármilyen önkényesen kinevezett vezetőséget!
  6. Követeljük a szenátus jogkörének visszaállítását!
  7. Követeljük a lemondott szenátus által elfogadott alapdokumentumok elfogadását!
  8. Követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását!
  9. Követeljük, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz!
  10. Követeljük, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából!
  11. Követeljük, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe!
  12. Nyomatékosan kijelentjük, hogy a pártpolitikától továbbra is elhatárolódunk, és tiszteljék meg az ügyünket azzal, hogy távolmaradnak tőle!
  13. Az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja támogatja és kiáll a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett, mert elfogadhatatlan az a cinikus, barbár és a kultúrától a lehető legtávolabb álló gyakorlat, amivel az egyetem autonómiáját felszámolni igyekeznek.