fbpx

A korszakváltás alapjai: 10 lépés a biztos lakhatásért

lakhatás

“Orbán Viktor repülőjegyet adott a magyar embereknek, mi viszont az LMP-ben lakást fogunk adni a magyar emberek számára. Az első és legfontosabb állításom az, hogy a lakhatásnak alapjognak kell lennie.” Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt

Ha Orbán Viktor felnyitná a szemét, és körülnézne az országban, szembetalálná magát az emberek százezreit sújtó lakhatási válsággal. Pályakezdő fiatalok, fiatal párok, rászoruló és eladósodott családok tömegei küzdenek a lakhatásért, akiket a Fidesz cserbenhagyott.

Kormányon 10 lépést teszünk a biztos lakhatásért!

  1. Bérválság helyett béremelés. Ez mindennek az alapja. Az LMP progresszív adórendszerével mindenki nyer!

  2. Bérlakásokat építünk, előnyben a rászorulók, betegséggel élők, egyszülős családok, gyermekes családok, életkezdő fiatalok, nehézségekkel küzdők. 50 milliárd forinttal indulunk.

  3. Szociális lakásügynökségek felállításával ösztönözzük az üresen álló magánlakások kiadását. Új albérlettörvénnyel rendezzük a bérlő és bérbeadó jogi helyzetét.

  4. Életkezdés? Semmi pánik. Miután 300 milliárdból rendeztük a közszolgálati béreket, szolgálati lakást adunk a pályakezdő fiataloknak. Nálunk jó lesz a közért dolgozn

  5. Matolcsy György zsebébe nyúlunk: 260 milliárdos alapot hozunk létre, ebből kártalanítjuk a devizahiteleseket és megszüntetjük az adósrabszolgaságot.

  6. Akarunk 40 %-kal kisebb rezsit? Persze! Ezért nálunk 5% a lakásfelújítás áfája, hogy ezzel is segítsük a korszerűsítést. Leszigeteljük az országot egy nagyszabású energiahatékonysági program keretében.

  7. Atom? Kösz, nem. Családonként egymillió forintot adunk a Paks 2-re szánt pénzből ahhoz, hogy minden ház tetejére kerülhessen napelem.

  8. Rezsibiztos ugyan nem lesz, de szociális földgáztámogatási programot indítunk, amit a világpiacinál magasabb gázárakból származó nyereségből finanszírozunk.

  9. Energiaszegénység elleni programunk része lesz egy új szociális tüzifatámogatási rendszer. Többé nem fordulhat elő, hogy valaki kihűl az otthonában, mert nem jut neki tüzelőanyag.

  10. Nincs méltó élet megfelelő hajlék nélkül. Az Elsőként lakhatást! modell kiterjesztésével segítjük a hajléktalan emberek utcáról lakásba kerülését. Lakásfenntartási és adósságkezelési támogatás segít megelőzni a lakásvesztést.

 

Orbán Viktor cserbenhagyta a pályakezdő fiatalokat, akik ma két lehetőség közül választhatnak: vagy külföldre mennek, vagy a szülőkkel maradnak. Cserbenhagyta a családalapítás előtt álló fiatal párokat is, akiknek otthonteremtési programot ígért, csak éppen a megtakarításokkal nem rendelkező, még gyermektelen vagy egy-két gyermekes fiatal párok kimaradtak ebből. A tehetőseket segítő CSOK éppen az arra leginkább rászorulókon nem segített. A lakhatási szegénységben élők is magukra maradtak, mivel eltörölték a központi lakásfenntartási és adósságkezelési támogatást, amiben évente félmillió család részesült. Cserbenhagyott a Fidesz több százezer devizahiteles csapdában vergődő családot is. A szerencsétlenül járt devizahiteles családokon a Magyar Nemzeti Bank hatalmas árfolyamnyereséget ért el, de ezt a pénzt még véletlenül sem a károsultak megsegítésére fordította. Annak ellenére, hogy Orbán Viktor azt mondta, senki nem kerülhet az utcára, a kilakoltatási moratórium áprilisi lejárta után családok tízezrei kerülhetnek az utcára.

Mi ezzel szemben a magyar családok valóságából indulunk ki és a magyar családok valódi problémáira adunk megoldást. Nem keveseknek adunk sokat, hanem sokaknak eleget. Nekünk ugyanis minden család számít.

2018-03-08T19:48:35+00:00 2018. 03. 05.|Lakhatás|