fbpx

A lakhatás alapjog!

A lakhatás alapjog!

Bérlakásprogramot indítunk a megfizethető lakhatásért, és családonként 1 millió forintot adunk energiahatékonysági támogatásként.

Bérlakásprogramunk megoldást jelent a megfizethetetlen albérletárakkal szemben. A 400 ezer üresen álló lakás egy részét bevonjuk a programba, ami otthont ad a fiataloknak. A következő öt-tíz évben pedig 50-100 ezer lakás épül, vagy újul meg. Családonként 1 millió forint támogatást adnánk hőszigetelésre, nyílászárócserére, fűtéskorszerűsítésre. Elavult helyett megújuló energiaforrásokat, büdös szmog helyett friss levegőt hozunk.

A lakásínség és az országszerte kihasználatlan lakásállomány intézkedés után kiált. Szociális lakásügynökségek felállításával segítjük az üresen álló lakások bérbeadását. Új albérleti szabályozást dolgozunk ki, amely egyszerűsíti az adózást, ugyanakkor megfelelő garanciákat nyújt bérlőnek és bérbeadónak egyaránt. Növeljük az állami vagy önkormányzati tulajdonú bérlakások számát: állami bérlakás-alapot hozunk létre, amely évente 10 ezer bérlakás felújításához és építéséhez nyújt támogatást. Az elhagyott falusi ingatlanok felújításának, szociális bérlakássá alakításának fedezetére a települési önkormányzatok számára hirdetünk pályázatot. Önkormányzati bérlakások esetében megszüntetjük az elhelyezés nélküli kilakoltatás gyakorlatát. Megteremtjük a hajléktalanságból kiutat kínáló rendszert, országossá bővítjük a Második esély, az Elsőként lakhatás! típusú komplex programokat.

A „Takarékos otthon” program keretében haladéktalanul hozzálátunk a lakóépületek energiahatékonyságának nagymértékű javításához, célul tűzve ki az átlagosan 85%-os energiafogyasztás-csökkentést. A hazai lakásállomány 70%-a egyáltalán nem felel meg a korszerű műszaki és hőtechnikai követelményeknek. Az épületekben a legtöbb energia a fűtésre-hűtésre megy el, itt kell tehát beavatkozni. A gyökeres hatékonyság-javítás technikailag elérhető, és az ilyen teljeskörű felújítás a leggazdaságosabb. Ha már csináljuk, mért ne csináljuk jól? A fűtési költségeket így a töredékére csökkenthetjük, az eredmény a közel passzívház minőségű lakóépület. A program akár 80 000 tartós munkahelyet teremthet a versenyszférában.

A lakossági fűtés gyakran rendkívül környezetszennyező és pazarló, ami nagyrészt az ismerethiány következménye. Ezért komoly felvilágosító tevékenységet folytatunk a tisztább fűtési módok elterjedése érdekében, és azt egyéb módokon is ösztönözzük.
A rezsiharc álságos demagógiája után bebizonyítjuk, hogy az energiahatékonyság és a megújuló energiák alkalmazásával a rezsi fordulhat pozitívba is. A világpiaci gázárcsökkenés hasznát ezentúl nem nyelheti le az állam, az így keletkező hasznot egy szociálisan igazságosabb tarifarendszer kialakítására, illetve energiahatékonysági beruházások támogatására fogjuk fordítani. A rezsicsökkentés által félrevezetett emberek ma örülnek a havi néhány ezer forintos megtakarításnak, de megmutatjuk, hogy korszerűsítéssel ennek sokszorosát tudják minden hónapban megtakarítani.

Egyszerű és átlátható támogatási rendszert hozunk létre a lakossági energetikai beruházások számára: visszaadjuk a lakosságnak az épületek energetikai korszerűsítésére fordítható uniós támogatást. Teret adunk az energetikai finanszírozásra szakosodott cégeknek, melyek segíthetik a pénzügyileg megtérülő lakossági projekteket, egyszerűbbé és kockázatmentessé téve a korszerűsítést.
Az európai trendek a rugalmas, hálózatos rendszerek felé mutatnak, ahol háztartások és helyi közösségek az áramtermelés meghatározó szereplőivé válnak. Ezt a folyamatot hazánkban is támogatni fogjuk. A Paks2-re szánt beruházási összeg elegendő volna minden hazai háztartás felszerelésére napelemekkel – ingyen! A lakossági napenergiaprogram szintén több tízezer tartós munkahelyet képes teremteni, ráadásul az ország minden részében.

Kormányon 10 lépést teszünk a biztos lakhatásért!
Nézd meg, mik azok!

2018-03-30T18:18:54+00:00 2018. 03. 20.|Lakhatás|