fbpx

Át kell tekinteni a forintosított hitelszerződéseket!

Át kell tekinteni a forintosított hitelszerződéseket!

Az LMP vélelmezi, hogy a forintosított egykori devizahitel-szerződések nem felelnek meg az Európai Unió Bírósága által kimondott feltételeknek, ezért a párt szerint a jogalkotónak kell védelmet nyújtania a mintegy egymillió kontraktus érintettjeinek.

Csárdi Antal, az Országgyűlés költségvetési bizottságának LMP-s alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: felül kell vizsgálni a szerződéseket azután, hogy az uniós bírói testület kimondta, a bankoknak széleskörű tájékoztatást kellett volna adniuk a devizaárfolyam kockázatáról, annak következményéről. A kérdés rendezéséig pedig le kell állítani a kilakoltatásokat – szögezte le.

 

Rámutatott: a luxemburgi döntés után bárki élhet jogorvoslattal, az pedig a jogalkotó felelőssége, hogy ezt ne kelljen egyesével megtenniük az embereknek.
Szerinte azt is meg kell vizsgálni, hogy a forintosításkor jogosan és forintban számoltak-e fel díjakat a pénzintézetek, az árfolyammozgás költségét pedig az adósnak, a banknak és az államnak együttesen kell viselnie. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt teljes mértékben az adósra terhelték. Azt mondta: a kormánynak le kell ülnie az ellenzéki pártokkal, és még idén megoldást kell találni a kérdésre, ellenkező esetben a ciklus végéig tízezer végrehajtás juthat a kilakoltatás fázisába.

 

MTI / LMP sajtó

2018-09-27T15:33:02+00:00 2018. 09. 27.|Lakhatás|