fbpx

Megmentjük a Quaestor károsultakat és a devizahiteleseket

Szél Bernadett pénteken Kecskeméten megállapodást kötött a Quaestor-károsultak érdekvédelmi szervezetével. Biztosítottuk károsultakat, hogy a kormánnyal ellentétben nem hagyja magukra őket: biztosítjuk a kárrendezést, illetve a jogi és politikai felelősségre vonást is.

A Quaestor-károsultakkal a Fidesz semmilyen közösséget nem vállalt, pedig történetünk minden pontján ott van a kormány alkalmatlansága és nemtörődömsége. Az Orbán-kormány először is kudarcot vallott, mert a pénzügyi felügyeletek szó nélkül hagyták ezt a pilótajáték-szerű konstrukciót. Az Orbán-kormány politikai felelőssége is egyértelműen megállapítható, hiszen a szálak a kormányzati szint legmagasabb szintjéig is elérhetnek. A kormányzati részvétel miatt ráadásul a befektetés az emberek számára vonzó és biztonságos lehetett, nem sejtették, hogy ha bedől, akkor a politikai haverok pénzének kimentése fontosabb lesz, mint az emberek kártalanítása.

Az Orbán-kormány cserben hagyta a Quaestor károsultakat, amikor nem volt hajlandó és nem volt képes korrekt kárrendezésre: a kormány úgynevezett „segítségnyújtásával” a károsultak sokkal többet vesztettek, mint amennyit az egész Quaestor-ügyön. A kárrendezési törvény miatt a károsultak 75 százaléka kevesebb pénzhez jut, mintha a jogszabály meg sem született volna, és a Fidesz cserben hagyta őket azzal is, hogy Polt Péter a nyomozások akadályozásával, a parlamenti többség pedig a gombnyomogató képviselőkkel hiúsította meg, hogy parlamenti vizsgálóbizottság álljon fel, ami tisztázhatta volna, mi történt és milyen politikai szálak, felelősségek állapíthatók meg.

Érvényt fogunk szerezni a Quaestor-károsultak igazának és garanciát vállalunk arra is, hogy hasonló pénzügyi ügylet soha többé ne ismétlődhessen meg.

  • Biztosítjuk a Queastor-károsultakat kárrendezését.
  • A kárrendezés fedezete nem máshonnan, mint a felelősök vagyonából történik meg.
  • 260 milliárd forintos kártalanítási alapot hozunk létre a Matolcsy-féle jegybank által az alapítványaira elherdált, az árfolyamnyereségen szerzett pénzekből.
  • Azonnal leállítjuk a végrehajtásokat.
  • A botrányoknak lesznek jogi és politikai felelősei: ezt egy független vizsgálóbizottság felállításával érjük el!

A kárrendezés fedezete nem máshonnan, mint a felelősök vagyonából történik meg:
A kárrendezés anyagi alapját a Quaestor-cégcsoport széthordott vagyonelemei, így az állami tulajdonba került – volt Quaestor tulajdonú – Dunacity telek értékesítéséből származó bevételek jelentik, kiegészítve az évtizedes csalássorozatot túlzottan formális vizsgálataival felfedni képtelen, így a botrány kirobbanásában vitathatatlan felelősséggel rendelkező pénzügyi felügyelet – jelenleg az MNB – az elmúlt években felhalmozott közel ezermilliárd forintnyi extraprofitjának egy kisebb részével.
A kárrendezés mértéke egymillió forint összeghatárig a kárrendezés alapjának száz százaléka, egymillió forint összeghatár felett egymillió forint és az egymillió forint feletti rész kilencven százaléka. A kifizethető kárrendezés maximális összege 30 millió forint.

Szél Bernadett és Heltai László sajtótájékoztatója

Van egy hasonló ügy, amiben már korábban együttműködési megállapodást kötöttönkLMP: a devizahiteleseket képviselő Adóskamarát létrehozó Ravasz Lászlóval. A devizahiteleseket ugyanis ugyanúgy átverte és cserben hagyta a Fidesz-kormány, mint a Quaestor-károsultakat. Közös felelőssége van a Magyar Nemzeti Banknak, a pénzügyi felügyeleteknek és annak a Fidesz-többségnek, aki nyolc év alatt nem csak hogy nem segítette ki a devizahiteleseket, de hagyta, hogy családok tízezrei kerüljenek az utcára.

Azonnal le fogjuk állítani a kilakoltatásokat, amiket a kormány cinikus módon csak a választási kampány idejére, április 30-ig állított le. Hiába nyújtottuk be újra és újra a javaslatot, a Fidesz vagy leszavazta, vagy egyszerűen, el sem jött az ülésre. Pedig nyáron még a Fideszes államtitkár is elismerte, van mit tenni a devizahitelesek ügyében.

Ezt meg is fogjuk tenni: kezdve Matolcsy György irányította Nemzeti Bankkal, ahol legalább 260 milliárd forint van még, amit épp a devizahitelesekre hivatkozva szerzett az MNB, csak épp nem adta oda nekik. Az árfolyamrögzítésből származó hasznot inkább alapítványokra, kastélyokra, meg persze szeretők és rokonok fizetésére költötték.

Bevezetnénk az elsétálás jogát: ne követelhessen a bank tovább a zálogtárgy (lakás, autó) elvétele után.

A Szél-kormány alatt sem a bankok, sem a kormány nem játszat az emberek pénzével. Nem fogjuk hagyni, hogy a pénzügyi felügyeletek félrenézzenek, amikor a bankok vagy a kormánypártokhoz köthető üzleti csoportok tisztességtelen üzletekbe vonják az embereket.

A lakhatási válság még most is a velünk élő egyik legsúlyosabb probléma. Ha a Fideszen múlna, az emberek ismét devizahiteles csapdába kerülhetnének, hiszen az állami lakástámogatási rendszer, a CSOK, csak kevés embernek érhető el. Mi kibővítenénk a CSOK-ot, hogy ne kevesen kapjanak sokan, hanem sokan eleget. Bérlakásprogramot is indítanánk, mert a magyar embereket nem eladósítani kell, hanem lakáshoz juttatni.

2018-03-28T21:26:19+00:00 2018. 03. 25.|Lakhatás|