fbpx

Megoldást kell találni a magas budapesti albérletárakra és lakhatási válságra

Megoldást kell találni a magas budapesti albérletárakra és lakhatási válságra

Az albérleti árak Budapesten egy év alatt durván megugrottak. Az akár 40%-os drágulás rengeteg embert és családot lehetetlen helyzetbe hozott. Az általánosan alacsony bérszínvonal mellett számos család „kiszorul” jelenlegi lakhelyéről, vagy megtakarításaikat felemésztik a növekvő költségek.

Közel egymillió ember él albérletben, bérlakásban. Diákok, fiatal családosok, közszolgálatban dolgozók, alacsony jövedelműek, devizahitel miatt lakásukat elvesztők. Számuk csak nőni fog, hisz az alacsony bérek miatt legtöbbjüknek esélye sincs előteremteni az önrészt egy lakáshitelhez. Ha Orbán Viktor felnyitná a szemét, és körülnézne az országban, szembetalálná magát az emberek százezreit sújtó lakhatási válsággal.

Orbán Viktor repjegyet ad, mi a lakhatást biztosítanánk

Különösen nagy a probléma Budapesten, pedig a megoldás létezik, csak a megfelelő politikai akarat szükséges hozzá. Ahogy Orbán Viktor “repülőjegyet adott” a magyar fiataloknak, mi az LMP-ben azt preferáljuk, hogy inkább lakhatásban részesüljenek.

A bérlakások száma nagyon alacsony, és a rossz az önkormányzati bérlakás-szabályozás. Az önkormányzatok ellenérdekeltek a szociális és kedvezményes bérlakások üzemeltetésében, mert a költségek és a kockázatok túl magasak. Pedig alapvetően az önkormányzatok feladata lenne a szektor növelése, sok helyen meg is volnának az ehhez szükséges ingatlanok. A lakásépítések száma 2000 óta zuhan, a felújításokat is hosszú évekig elhalasztották a tulajdonosok.

Megoldatlanok a magánlakások bérbeadásának problémái is. Ezek esetében a bérbeadások 80%-a feketén történik, így mind a bérlők, mind a bérbeadók kiszolgáltatottsága nagyon nagy. Lehetetlen egy túlnyomórészt feketén működő szektor ügyeit szabályozással rendezni, de mindezek ellenére ma a kormányzat csak a lakástulajdonhoz jutást támogatja.

Javaslataink:

 1. Bérlakásalap az önkormányzatoknak
  Az Alap önkormányzatoknak és felsőoktatási intézményeknek nyújtana segítséget bérlakások és kollégiumok építésére és bérlakás célú felújításra. Ott, ahol az elmúlt években 200 milliárdot költöttek stadionokra, talán erre is jutna. Így rengeteg bérbe adható lakás jönne létre, ráadásul alacsony rezsijű, energiahatékony lakások. Az LMP erre évi 50 milliárd forintot szánna legalább. Ezt idén is beadtuk módosítóként a költségvetéshez, de a Fidesz ezt is leszavazta.
 2. Albérlettámogatások
  Lehetőséget kell adni arra, hogy a cafeteria rendszerben munkáltatók kedvezményesen adjanak albérleti támogatást, akár a lakbér 50%-ig. Ez a piac kifehéredését is szolgálná. Emellett az önkormányzatok lakbértámogatási keretét is vissza kell állítani.
 3. A bérlő és bérbeadó helyzetének rendezése egy új albérleti törvénnyel
  Ezt az LMP ősszel, szakmai és társadalmi konzultációk után nyújtja be a Parlamentnek. Ebben szerepelne bérleti kockázati garancia biztosítás bevezetése, a jogviták gyors elbírálása, a lakásbérleti szerződések kötelező elemei, a kaució szerepének pontosítása, valamint a bérlő-jelölt ellenőrzésére való jogosultság biztosítása. A kiszámíthatóság mérsékelni fogja az árakat.
 4. A lakásfelújítás és a bérlakásépítés ÁFÁ-jának csökkentése 5%-ra
  Magyarországon 400.000 üres lakás van, aminek jó részét felújítva lehetne használni. így nem csak több magán- és bérlakás jöhet létre, hanem jobb minőségű, alacsony rezsijű lakások.
2018-07-29T11:50:24+00:00 2018. 07. 29.|Lakhatás|