fbpx

Demeter Márta: Folytatjuk a harcot a letelepedési kötvények ügyében!

Demeter Márta: Folytatjuk a harcot a letelepedési kötvények ügyében – vissza kell vonni az összes kiadott engedélyt!

A kormány 18 milliárdos veszteséget okozott a magyar adófizetőknek a súlyos biztonsági kockázatot jelentő letelepedési kötvényekkel, ezért meg kell akadályozni, hogy eltüntessék a program iratait és el kell számoltatni a Rogán-féle offshore cégeket, amelyek 150 milliárdot kaszáltak az üzleten.

Van eredménye a sok hónapon át tartó nyomásgyakorlásunknak a letelepedési kötvények ügyében: politikusaink, a felállított árnyékbizottság és az újságírók munkája olyan nyomást helyezett a kormányra, hogy az vállalhatatlanná tette számukra a konstrukció fenntartását. A kötvények értékesítését biztosító törvényi hely megszüntetését a 2019-es költségvetést megalapozó törvényben rejtették el. A kormány tehát teljes titokban akarta felszámolni a kötvények értékesítésének kiszervezését.

Demeter Márta felszólal a Parlamentben 2018. június 5-én.

A Fidesz beismerte, hogy a kötvénybiznisz óriási biztonsági kockázatot jelentett, és nagyon komoly veszteséget okozott a magyar államnak. 5 év alatt 20 ezer embernek adtak érdemi biztonsági ellenőrzés nélkül élethosszig tartó letelepedési engedélyt, az adófizetőknek pedig 18 milliárd forintos veszteséget okoztak, miközben a Rogán Antalhoz köthető offshore cégek több mint 150 milliárdot kerestek az üzleten. Számos esetben kiderült, hogy bűnözőket engedtek be az országba, így az Aszad-rezsim pénzmosóemberét is.

Úgy látjuk: semmi garancia nincs arra, hogy az off-shore cégek nem tűnnek el az állam által az adófizetők pénzéből visszafizetésre kerülő összegekkel, ami már az idei évben százmilliós nagyságrendű is lehet. Ha ez megtörténik, és a kötvényt vásárlók kártalanításért perelik be a magyar államot, az háromszorosan is veszteséget jelent majd az adófizetőknek. A letelepedési kötvénybiznisz a kilencvenes évek olajszőkítési botrányához hasonlít, mert állami részvétellel zajló pénzmosást valósított meg.

Folytatni kell a harcot az ügyben: azonnal vissza kell vonni az összes kiadott engedélyt, valamint útját kell állni annak, hogy 6 év után eltüntethessék a kötvényprogram iratait, a Rogán-féle offshore cégeket pedig el kell számoltatni.

 A fideszes emberkereskedelem – a 100 milliárdos Rogán-terv

2016-ban a legnagyobb politikai napilapot részben a kötvénybiznisszel kapcsolatos leleplező riportjai miatt zárták be. A letelepedési kötvény igazi orosz rulett. Magyarország és az EU biztonságát fenyegeti az, ahogy a kormány potenciális terroristáknak és maffiózóknak is komolyabb átvilágítás ellenőrzés nélkül árusította a magyar (és ezzel az uniós mozgást lehetővé tevő) letelepedési engedélyeket. A Rogán Antali-közeli közvetítők három év alatt közel 100 milliárd forintot kerestek a kötvényeken. Ez olyan hatalmas üzlet, amelyről tételes elszámolást kellett volna az államnak készítenie.

A letelepedési kötvénnyel az Orbán-kormányhoz közeli kiváltságosok jártak jól

  • A minden elemében gyanús kötvénybiznisz rendkívüli sebezhetőséget okozott Magyarország és az EU biztonságán.
  • Az Orbán-rendszer oligarchákra szabja a törvényeinket: valójában a Rogán-Habony duóhoz köthető üzleti érdekkör vagyonosodását szolgálta a letelepedési kötvényüzlet. Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje több mint ötmilliárd forintot kereshetett a kötvényüzlettel.
  • A Rogán-hálózat polipként telepedett rá a kötvényüzletre. Kosik Kristóf ügyvédi irodája és Kertész Balázs szerepe jelentős az ügyben.
  • A Rogán Antalhoz rendkívül közel álló ügyvéd neve egyéb gyanús történetekben is felbukkan. Kertész Balázs Svájcban vásárolt villát.
  • Áprilisban több százmillió forint értékű eurót, valamint rengeteg fontos iratot vittek el a letelepedési kötvényekkel kereskedő Arton Capital budapesti irodájából. Az Arton főnöke Balogh Radosztina egykoron Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt. Az általa vezetett cég üstökösként robbant be a kötvényüzletbe, ami Rogánnak köszönhetően 2013 óta megszámlálhatatlanul sok pénzt hozott az abban érdekelteknek.
  • Más országokban is létezik letelepedési kötvény, ám azt sehol nem ilyen korrupt módon működtették.
  • Az egész üzletet mindvégig titkolták, emiatt még pert is veszítettek.
  • Csak az nem nyert, akinek kellett volna: a magyar állam.

Pedig az állami korrupció ellen fel lehetne lépni. De a magyar kormány ezt nem teszi. Sőt, még deklarálta is, hogy nem csatlakozik a most létrejövő európai uniós ügyészség munkájához. Valóban alapos okkal maradunk ki ebből az európai kezdeményezésből: a hatalom emberei és üzletfelei tartanak tőle, mint a tűztől, és nem akarnak börtönbe jutni.

2018-06-22T15:10:59+00:00 2018. 06. 22.|Letelepedési kötvények, Uncategorized|