fbpx

Demeter Márta: a 2018. június 24-ei brüsszeli uniós migráció minicsúcs értékelése

Demeter Márta a 2018. június 24-ei brüsszeli uniós migráció minicsúcsról

Hiba lenne akár elbagatellizálni, akár túlértékelni a vasárnapi uniós migrációs minicsúcs történéseit. Nyilvánvaló volt már az esemény meghirdetésekor, hogy egyetlen találkozón nem lehet majd egy olyan összetett és régóta napirenden lévő kérdésben, mint a migráció ügye, egy teljesen kimunkált koncepciót elfogadni. Fontos volt ez a fórum, mert lehetőséget adott a migráció szempontjából eltérő helyzetű államok számára, hogy asztalra tegyék a megoldási javaslataikat anélkül, hogy felelősöket vagy kibúvókat keresnének. Nyilvánvaló ugyanakkor az is, hogy a megközelítésekben és a megoldási javaslatokban meglévő különbségek további egyeztetéseket kívánnak meg.

A minicsúcs módot adott arra, hogy azokat a közös minimumokat megfogalmazzák a résztvevők, amire a migrációval kapcsolatos jövőbeni cselekvés épülhet. Erre azért is nagy szükség van, mert egyetlen uniós tagállam egyedül nem képes megoldani azokat a kihívásokat, amelyeket a migráció ma jelent. Elegendő itt csak a menekülteket kibocsátó államok helyzetének stabilizálására és így a migrációs nyomás csökkentésére és az elutasított menedékkérők visszajuttatására vagy az Unión kívül létrehozni javasolt menedékjogi központokra.

Demeter Márta sajtótájékoztatója 2018. június 25-én. (Fotó: LMP)

Biztatónak tartjuk, hogy számos olyan téma is elhangzott a minicsúcson, amit mi is alapvető fontosságúnak tartunk a migráció kezelése kapcsán. Ilyen például a Frontex, az illegális migrációval kapcsolatos fellépés a kibocsátó államok helyzetének konszolidációja révén, és az Unió külső határainak védelme. Az elmúlt hetekben már többször is elmondtuk, milyen alapokra épül az LMP migrációval kapcsolatos koncepciója. Minden rendelkezésünkre álló hazai és nemzetközi eszközt fel fogunk használni arra, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a megoldási javaslatokra, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni a magyar emberek biztonságának növeléséhez.

Abból, hogy évekig gyúrtak ügyeket látszott, hogy a migráció kérdésében is az EU metódusai nem voltak működőképesek. Nem szabad hagyni, hogy ügyek a végtelenségig húzódjanak, ahol közös minimum van, ott döntések kellenek. Ilyen a határok védelme is, ezen a területen mielőbb végre kell hajtani az intézkedéseket! Nem szabad hagyni azt sem, hogy a tagállamok bármelyike belső intézményi csatározásokhoz használja fel a témát. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy az egyes szereplők által megoldásnak gondolt technikák diktálása sehová sem vezet, mert csak azok a megoldások működnek, amelyekhez van társadalmi támogatottság és ennek kialakulásához pedig szem előtt kell tartani az emberek biztonságérzetét.

Az elmúlt hetek európai fejleményei azt mutatják, hogy a vélemények ütköztetésével, érdemi és nyílt viták folytatásával olyan megoldások készíthetők elő, amelyek nem diktátumként jelennek meg a migrációban érintett európai államok számára, hanem hozzájárulhatnak az illegális migráció leküzdéséhez, az Unió és benne hazánk külső határainak hatékony védelméhez.

Demeter Márta sajtótájékoztatója 2018. június 25-én. (Fotó: LMP)

Éppen ezért érthetetlen a magyar kormány és a miniszterelnök hozzáállása a vasárnapi minicsúcshoz. A magyar emberek joggal várják el a politikusoktól, hogy minden alkalmat ragadjanak meg a magyar érdekek képviseletére, és ne üres kifogásokkal futamodjanak meg a vélemények ütköztetésétől és azoktól a vitáktól, amelyek elvezethetnek a lehető legtöbb uniós állam részvételét biztosító, hatékony, koordinált közös cselekvéshez az Unió külső határai védelmében.

Ezért Orbán Viktornak kell feltenni a kérdést, hogy mennyiben szolgálta a magyar emberek érdekeit az, hogy nem tett semmilyen lépést annak érdekében, hogy ott lehessen a vasárnapi brüsszeli konzultáción. Mennyiben szolgálta az a magyar emberek érdekeit, hogy miután Orbán Viktor távollétével tüntetett, tegnap nem hangzottak el uniós keretben azok a biztonsággal kapcsolatos felvetések, amelyek a magyar embereket foglalkoztatják, és nem kerestünk egyetlen uniós szövetségest sem a magyar szempontok érvényre juttatásához.

Demeter Márta
országgyűlési képviselő,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

2018-06-25T17:18:55+00:00 2018. 06. 25.|Migráció|