fbpx

Demeter Márta: Orbán Viktor azokon a találkozókon nem vett részt, ahol érdemben képviselhette volna a magyarok érdekeit

Demeter Márta: Orbán Viktor azokon a találkozókon nem vett részt, ahol érdemben képviselhette volna a magyarok érdekeit

Hiába rakta ki Orbán Viktor a közösségi oldalára, hogy mennyi nemzetközi találkozón vett részt, azokon mégsem, ahol érdemben kellett volna a magyar emberek specifikus biztonsági érdekeit képviselnie. Erről beszélt július 27-i sajtótájékoztatóján Demeter Márta.

Nem kérdés, hogy az illegális migráció ellen fel kell lépni, mint ahogy az sem kérdés, hogy a bevándorláspolitika nemzeti hatáskör kell maradjon, hiszen minden tagállamnak joga van eldönteni hogy kikkel akar együtt élni és kikkel nem. A kormány azonban olyan fontos témákban, mint az illegális migráció és az embercsempészet elleni küzdelem, folyamatosan kihúzza magát a munka alól, és csak kívülről zsűrizik. Ez gyáva magatartás, és a magyar emberek cserben hagyása.

A júniusi uniós minicsúcs (amin Orbán Viktor nem vett részt) jóvoltából az Európai Tanács múlt hónap végi ülésén fontos döntések születtek a migráció kapcsán. Egyetértés alakult ki abban, hogy meg kell erősíteni a Frontex végrehajtó állományát annak 10 ezer főre bővítésével, a biztonsági ellenőrzés hatékonyabbá tételével, és érdemi balkáni együttműködést kell kialakítani. Emelni kell a védelmi és biztonsági kiadásokat és érdemi gazdasági fejlesztések révén csökkenteni kell a harmadik országok regionális különbségeit, így csökkenteni a migrációt.

Mielőbb végre kell hajtani azokat a döntéseket, melyek mögött ott áll az uniós államok egyetértése

Ausztria aktív politikába kezdett a migrációs témában az osztrák uniós elnökség július 1-jei elindulása óta, így várhatóan a Frontex hatékony határvédelmi ügynökséggé alakítására konkrét javaslatot tesz le az Európai Tanács asztalára szeptemberben. Emellett Bécs csúcstalálkozót szervez a migráció szempontjából kibocsátó államoknak számító észak-afrikai országokkal a migrációról, ami nagyon fontos és támogatandó a kialakult helyzetben. Joggal várja el a magyar társadalom, hogy nyilatkozzon a magyar kormány, támogatja-e az osztrák uniós elnökségnek ezeket a javaslatait.

Demeter Márta sajtótájékoztatója 2018. július 27-én (Fotó: LMP)

Az látszik, hogy semmilyen közép- vagy hosszú távú stratégiája és ezzel együtt cselekvési terve nincs a kormánynak, ezért mi 10 pontban összefoglaltuk, hogy mit kellene tenniük az illegális migráció elleni hatékony fellépés kapcsán:

  1. A hazai intézményrendszert alkalmassá tenni a biztonsági ellenőrzések hatékony lefolytatására, és végig is vinni ezeket az ellenőrzéseket.

  2. Rendvédelmi/rendészeti állomány számára biztosítani az ehhez szükséges kiképzést, hazai és nemzetközi jogi képzést.

  3. Megfelelő munkakörülményeket kell biztosítani számukra.

  4. A Magyarország által tett nemzetközi vállalásokat be kell tartani.

  5. Számoljanak be a Honvédelmi és rendészeti bizottságban, hogy a 2013-ban elfogadott migrációs stratégiából mégis mit hajtottak végre!

  6. Az EU külső határainak védelmét meg kell erősíteni, az EU törekvéseihez kell aktív politikával hozzájárulni, mert ez a magyar emberek közvetlen biztonsági érdeke.

  7. A Frontex végrehajtó állományát 10 ezer főre kell emelni, és ehhez szükséges forrásokat biztosítani.

  8. Új előrejelző rendszer kialakítására van szükség. Fel kell építeni, mely a balkáni országokkal együttműködésben lenne képes hatékonyan előrejelezni a migrációs folyamatokat ezzel hozzájárulva a külső határok még hatékonyabb védelméhez.

  9. A letelepedési kötvényekkel kiadott engedélyeket vonja vissza a kormány és derítse fel, milyen bűnözői csoportok kaptak élethosszig tartó letelepedési engedélyt!

  10. Az EU 2021-27-es költségvetése lényegesen magasabb forrásokat biztosít a védelemre és biztonságra, de a magyar kormány el akarja odázni ezen költségvetés elfogadását az EP-választások utánra. Pedig a magyar emberek érdeke lenne, hogy az emberek biztonságát erősítő uniós költségvetés mielőbb elfogadásra kerüljön.

2018-07-27T13:26:30+00:00 2018. 07. 27.|Migráció|