fbpx

Fontos döntések születtek, az EU-csúcson, de kis előrelépések történtek

Fontos döntések születtek az EU-csúcson, de kis előrelépések történtek

Az EU-csúcson született döntések fontosak, de a probléma súlyához képest kis előrelépések történtek. Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján a korábbi időszakhoz képest üdvözlendőnek nevezte azt, hogy mivel nem volt mindenben egyetértés, azokban a kérdésekben jutottak egyetértésre, amelyekben megvolt a közös minimum.

A külső határok védelme szempontjából a legfontosabbak ezek a döntések. Az unió állampolgárainak szabad mozgása érdekében ma is alapvető fontosságú Schengen megőrzése, éppen ezért fontos eredmény a másodlagos belső migráció szigorúbb ellenőrzéséről való gondolkodás. A csütörtöki témákról elfogadott zárónyilatkozat újabb megerősítése annak, hogy nincs szó semmilyen kvótáról.

Demeter Márta sajtótájékoztatója 2018. június 25-én. (Fotó: LMP)

Szerintünk az a kérdés, hogy mit fog csinálni az Orbán-kormány: például hogyan kapcsolódnak majd be a Frontex munkájába, hogyan használják fel a segítséget a határvédelemhez, az uniós forrásokat hogyan veszik majd igénybe, valamint mit fognak tenni a balkáni országokkal való együttműködésben.

A bevándorláspolitikának nemzeti hatáskörben kell maradnia, és fel kell lépni az illegális migráció ellen. Ehhez a kormánynak cselekedni kellene az ügyben, hogy a hazai intézményrendszert alkalmassá tegye a biztonsági ellenőrzések hatékony lefolytatására, és végezze el ezeket az ellenőrzéseket .

Kérdésre válaszolva Demeter Márta elmondta, hogy a zárónyilatkozat nem értékelhető sem a V4-ek sem Orbán Viktor miniszterelnök győzelmének. “Orbán Viktor vajmi keveset tett ezért, hiszen szinte végig a tagadás politikáját folytatta, és semmilyen érdemi, konkrét szakmai vagy konstruktív javaslattal nem állt elő” – értékelt, majd hozzátette: az a közös döntés, hogy megerősítik a határok védelmét, a magyar emberek érdekét szolgálja, de ezért nem tett Orbán Viktor.

 

LMP

2018-06-29T15:43:41+00:00 2018. 06. 29.|Migráció|