fbpx

Cafeteria és bérmegállapodás: az LMP támogatja a szakszervezetek követeléseit

Csárdi Antal sajtótájékoztatója (Fotó: LMP)

Cafeteria és bérmegállapodás: az LMP támogatja a szakszervezetek követeléseit

A cafeteria-rendszer felszámolása a magyarországi munkavállalók felének, közel kétmillió munkavállalónak a bérét csökkenti évente körülbelül 90 ezer forinttal. Az LMP támogatja, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum minél nagyobb mértékben növekedjen, mert az elmúlt évek béremelése csak az elmúlt évtizedekben elmaradt béremelések “bepótlásának egy része volt”.

Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az LMP nem ért egyet azzal, hogy a kormány eltörli a béren kívüli juttatások adókedvezményét, és ezzel felszámolja a cafeteria-rendszert. Mint mondta, a kormány a cafeteria-rendszer ellehetetlenítésével azt üzeni, nem fontos számára az öngondoskodás, a munkaerő-mobilitás és a családtámogatás. Az LMP teljes mellszélességgel támogatja és jogosnak tartja a szakszervezetek követelését a cafeteria-rendszer visszaállítására.

A Magyarországon dolgozók méltatlanul keveset keresnek. Csúsztatás, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint 324 ezer forint az átlagkereset. Jobban jellemzi a helyzetet a “medián bér”, amely bruttó 240 ezer forint, ami nettó 170-180 ezer forintot jelent, és ez az az összeg, amit a társadalom többsége megkeres.
A kormánynak nem azon kellene dolgoznia, hogy a társadalom tagjai közötti gazdasági szakadékot tovább mélyítse, hanem, hogy azt csökkentse. A rendelkezésre álló forrásokat nem stadionépítésre kellene fordítani, hanem egy jelentősebb, markánsabb béremelésre.

A béreket elsősorban az átlag alatt keresőknél kell emelni. Erre legjobb megoldás az LMP által javasolt több kulcsos SZJA rendszer lenne. Ez a minimálbér szintjén 25 500, az átlagbér szintjén 36 000 forinttal növelné a havi nettó jövedelmet.

2018-11-09T13:45:41+00:00 2018. 11. 09.|Munka|