fbpx

Köztisztviselők napja – Ne csak a minisztereknek jusson magasabb fizetés!

Köztisztviselők napja – Ne csak a minisztereknek jusson magasabb fizetés!

Július első napja a köztisztviselők és a kormánytisztviselők, a közigazgatásban dolgozó szakemberek ünnepe. Ez a nap újabb lehetőséget teremt arra, hogy megköszönjük áldozatos munkájukat, hivatásuk tisztességes, szakszerű és kiemelkedően színvonalas gyakorlását.

Az LMP a köztisztviselők és a közszolgálatban dolgozók érdekében minden esetben megteszi a szükséges politikai lépéseket, mert nekünk meggyőződésünk, hogy a közszolgálati feladatok színvonalas ellátásához, a közjó érvényre juttatásához megfizetett, megbecsült dolgozókra van szükség. Ezt mi már évek óta hangoztatjuk: törvényjavaslatokat nyújtottunk be a szakszervezetekkel együttműködésben, parlamenti vitanapot kezdeményeztünk, önkormányzati indítványokkal éltünk.

Az önkormányzati hivatalban dolgozók ügye egyébként önmagán is túlmutat: béreik alacsonyan tartása az önkormányzati hivatalok kiürülését, bezárását vonja maga után, ami pedig a vidéki települések halálos ítéletével ér fel. A források és a hatáskörök lassú, fokozatos elvonása után a képzett dolgozók nélkül maradt önkormányzatokat a teljes megsemmisülés fenyegeti.

Schmuck Erzsébet az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 25-én (Fotó: LMP)

Megdöbbenésünknek adunk hangot, hogy a kormány idén sem volt hajlandó emelni a köztisztviselői illetményalapot, annak összege továbbra is 38.650 Ft. Nagyjából 161 ezren vannak olyanok, akiknek 10 éve semmit nem emelkedett a bérük. Teszi ezt ráadásul úgy a kormány, hogy közben pofátlan fizetési osztályt állapít meg a minisztereinek, amikor akár havi 5 millió forintos jövedelmet is elérheti az illetményük. Az LMP álláspontja szerint visszatérünk a “pofátlan végkielégítések” korszakához. Ugyancsak nagyon sajnálatos és szomorú a kormány azon döntése, miszerint miközben 10 százalékos létszám és szakemberhiány van, addig a kormány létszámstopot hirdetett.

A héten tárgyalt költségvetésből az is egyértelműen látszik, hogy ez a megszorítások költségvetése. Ezt támasztja alá az illetményalap-növelés elmulasztása, és az előbb említett létszámstop is. És ahogy az elmúlt 28 évben megszoktuk: a kormány a munkavállalókon kezdi a megszorításokat.

Ahogy az előző ciklusban számtalanszor, a jövő évi költségvetéshez idén is módosító javaslatot nyújtunk be, a közszolgálati illetményalap 60.000 Ft-ra történő emeléséről.

A köztisztviselők, a közszolgálatban dolgozók szolgálataáért az LMP teljes politikai közössége tiszteletét fejezi ki, munkájukhoz pedig sok sikert és erőt kívánunk.

2018-07-01T12:02:06+00:00 2018. 07. 01.|Munka|