fbpx

Ne az időseken kezdje a megszorítást a kormány!

Ne az időseken kezdje a megszorítást a kormány!

A kormány megszüntetné az 55 év feletti foglalkoztatottak szociális hozzájárulási adójának kedvezményét. Schmuck Erzsébet az LMP frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján “egyszerű pénzbehajtásnak” nevezte az intézkedést, amire szerinte a tervezettnél magasabb strukturális hiány miatt van szükség. Felháborító, hogy miközben a kormány nagyjából 50 milliárd forintot spórol így, tavaly “a gyűlöletkampányra” vagy a miniszterelnök Várba költözésére is többet költött.

A kormány bejelentette, hogy jövőre megszüntetik az 55 fölötti dolgozóknak munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett szociális hozzájárulási adó kedvezményét. Varga Mihály sajátos érvelése szerint ez valójában semmilyen problémát nem fog jelenteni, hiszen a nyugdíjasok után jövőre már egyáltalán nem kell szochót fizetni.

Varga Mihály csupán azt fejeltette el, hogy Magyarországon a nyugdíjkorhatár nem 55 év: legkorábban 58 évesen tudnak a nők nyugdíjba vonulni, de 58 és 65 éves koruk között mennek nyugdíjba. A kormány döntésével tehát sok tízezer ember illetve az őket foglalkoztató vállalkozás esik el jövőre a kedvezménytől, ugyanis majdnem 700 ezer 55 év feletti munkavállaló van jelenleg is.

A kormány tehát hazudik, amikor azt mondja, hogy a döntés senkit nem fog negatívan érinteni. Az azonban a kisebb probléma, hogy a kormány hazudik, a nagyobb gond az, hogy egy olyan intézkedést vonnak vissza, ami a munkaerőpiac egy nagyon is létező és súlyos problémáját kezelte viszonylag hatékonyan.

Magyarországon az 55 évesnél idősebb korosztály több mint fele nem dolgozik. A magyar munkaadók már 45 évesnél idősebb embereket is alig alig hajlandóak felvenni: ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ez annak ellenére sem változott, hogy a gazdaság minden szektorát áthatja a munkaerőhiány. Hiába van szükség mindenhol új munkaerőre, az idősebb korosztály foglalkoztatottsága nem nőtt érdemben.

Munkaképes korú, tapasztalt emberek százezrei tengődnek munka nélkül, pusztán a rossz beidegződések miatt. Márpedig ha ezen nem tudunk változtatni, ha nem tudjuk elérni, hogy az emberek karrierje ne érjen véget 40-50 évesen, akkor hosszútávon bizonyosan fenntarthatatlan marad a magyar munkaerőpiac és a magyar nyugdíjrendszer.

Schmuck Erzsébet azonnali kérdést tesz fel Orbán Viktornak a Parlamentben 2018. június 25-én. (Fotó: LMP)

Minden eszközzel küzdeni kell azért, hogy az idősebb munkavállalókat is megbecsüljék a munkaerőpiacon, és ebből a szempontból a szochó kedvezmény hatékony eszköznek bizonyoult: 2013-as bevezetése óta több mint 110 milliárd forint maradt így a munkavállalóknál. Sokan vették igénybe ezt a kedvezményt, az intézkedés érdemben segítette az idősebb generáció munkához jutását, ráadásul nyilván volt társadalomformáló haszna is.

A kormány most ezt kidobja az ablakon, miközben az adatok alapján egyértelmű, hogy inkább lefelé és nem felfelé kellett volna vinni a szochó kedvezmény határidejét: a problémák ugyanis nem a nyugdíjas korral kezdődnek, hanem már sokkal előbb. A kormány ezzel azt üzeni, hogy az idősebb munkavállalókat mindenki nyugodtan cserélje fiatalabbra, és végső soron ráerősít arra a rossz beidegződésre amin változtatni kéne.

Azért értelmezhetetlen és hazug a kormány érvelése, mert bár nem merik bevallani, de az az intézkedés nem más, mint primitív pénzbehajtás, a Fidesz szóhasználatában megszorítás.

Már látjuk ugyanis, hogy 2018-ban a strukturális hiány a vártnál 1,8 százalékkal több, 3,1 százalék lett. Ezért már az Unió is kiigazításra tett javaslatot, miközben a kormány pont azt hirdette magáról az elmúlt nyolc évben, hogy nagyon feszes költségvetési politikát folytat. Közben az éves hiánynak már most júniusban elértük a 94 százalékát, a forint egyre inkább gyengül, a világgazdaság felett pedig újra sötét felhők gyülekeznek.

A kormány kiigazításra készül, mégha ezt nem is vallja be. A nagyobb probléma, hogy láthatóan ehhez végtelenül rövidlátó és fenntarthatatlan módon állnak hozzá. Már megint a munkavállalókon, konkrétan az idős munkavállalókon kezdik a megszorítást, miközben egy válság közeledtével ezeknek az embereknek pont hogy plusz segítségre lenne szüksége.

A leginkább az a felháborító, hogy ezzel a lépéssel összesen 50 milliárd forintot spórok a kormány jövőre: kevesebbet mint amennyit tavaly a gyűlöletkampányra költöttek vagy kevesebbet, mint amennyibe a várba költözés kerül.

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy ha kiigazításra van szükség, akkor a spórolást ne az idősebb embereken és az idősebb munkavállalókon kezdje a kormány, hanem magán. Főleg ne vegyen el semmilyen jogot azoktól az idősebb emberektől, akik mindent megtesznek azért, hogy dolgozhassanak, mert az ő támogatásuknál semmi nem fontosabb a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében.

LMP

2018-06-26T15:43:53+00:00 2018. 06. 26.|Munka|