fbpx

Egyenlő esélyt a nőknek!

Egyenlő esélyt a nőknek!

Az LMP kiáll a munkahelyükön elnyomott nőkért és küzd a nők egyenlő béréért – hangzott el az ellenzéki párt pénteken, a nemzetközi nőnapi sajtótájékoztatóján Kéthly Anna szobránál.

Vágó Gábor, az LMP európai parlamenti (EP) választási listavezetője közölte: olyan irányelvet kívánnak elfogadtatni az EP-vel, amely Izland példája alapján kötelezővé teszi, hogy a dolgozók ugyanabban a munkakörben ugyanazt a fizetést kapják.

A kisgyermekes anyák gyakran távmunkában is képesek ellátni feladatukat, nemcsak új bölcsődék építésére van szükség, hanem nyitva tartásuk meghosszabbítására is, valamint a bölcsődei gondozók jövedelmének emelésére.

Demeter Márta, az ellenzéki párt társelnöke szerint egy ország, egy gazdaság akkor lehet igazán sikeres, ha a nők egyenlő esélyt kapnak. A párt ezért uniós forrásokat is felhasználva hajtana végre érdemi béremelést és védené a dolgozókat. Élesen bírálta azokat a törvényeket, amelyek szerinte a közszférában és a versenyszférában is rossz helyzetbe hozza a nőket, családokat szakítanak szét.

A közszférában 60 ezer forintra kell emelni az illetményalapot, a közalkalmazottak esetében pedig a minimálbérhez kell igazítani a bértábla alját. A politikus szólt az Isztambuli egyezmény ratifikálásának szükségességéről is, a családon belüli erőszakot elszenvedők védelme érdekében.

Az LMP nőbarát város programot is indítana jobb közvilágítással és térfigyelő rendszerekkel garantálnák a nők biztonságát. Emellett kiemelten támogatnák az egyszülős családokat. A családi pótlékot esetükben 45 százalékkal növelnék, míg a többi érintett számára 30 százalékkal. Emellett mindazon kedvezményt megadnának az egy szülő mellett nevelkedő gyermekeknek, amelyben a nagycsaládosok részesülnek.

2019-03-08T16:03:40+00:00 2019. 03. 08.|Női egyenjogúság|