fbpx

Szél Bernadett: Nem javul a nők helyzete Magyarországon

Szél Bernadett: Nem javul a nők helyzete Magyarországon

Világgazdasági Fórum női egyenjogúságot vizsgáló rangsorának adatai szerint 10 év alatt semmit sem fejlődött a magyar nők helyzete. Az LMP felszólítja a kormányt: foglalkozzon végre nőügyekkel, és fogadja el az LMP javaslatait!

A női egyenjogúság kérdését gazdasági, oktatási, politikai és egészségügyi szempontból végző globális kutatás eredménye alapján Magyarországon az elmúlt 10 évben semmit nem fejlődött a nők helyzete. A nőügyekkel bevallottan nem foglalkozó kormány ebben is csődöt mondott.

Az LMP határozott álláspontja, hogy a női egyenjogúság kérdése a 21. században nem lehet kérdés, nem lehet viták tárgya. A héten tárgyalt költségvetésből egyértelműen látszik, hogy a kormánynak nincs szándéka arra, hogy csökkentse a nők és férfiak közti különbségeket, nem tartja fontosnak, hogy a nők és férfiak ugyanazért a munkáért ugyanannyi bért kapjanak, nem ismeri el a nők otthon végzett munkáját, nem ismeri el az ápolást munkaviszonyként – amit jellemzően nők végeznek – és nem támogatja azt sem, hogy a nőknek ne kelljen választani család és karrier között.

Emberéletek múlnak az Isztambuli Egyezmény ratifikálásán

Sajnos a nők egyenjogúságával kapcsolatban azt is hangsúlyozni kell, hogy az elmúlt időszak szexuális zaklatási botrányai arra is rámutattak, hogy olyan hatékony szabályok kellenek, amelyek valóban az áldozatok védelmét szolgálják.  Az Isztambuli Egyezmény azzal, hogy nemcsak a jogszabályokra, hanem azok gyakorlati alkalmazására is hangsúlyt fektet, hiánypótló dokumentum.

Az Isztambuli Egyezmény életbe léptetésének további halogatása emberéletekbe kerül. A több éve tartó kormányzati halogatásnak és kettős beszédnek ezért véget kell vetni, és világos választ kell adni arra a kérdésre, mikor kerül sor az Egyezmény ratifikációjára.

Az LMP úgy, ahogy tavaly, idén is biztosítana forrásokat a családon belüli erőszak elleni harcra az erre a célra szánt uniós források elégtelensége miatt, erre költségvetési módosító javaslatot nyújtottunk be.

Szél Bernadett beszéde 2018. március 8-án, a nemzetközi nőnapon:

2018-06-30T13:11:43+00:00 2018. 06. 30.|Női egyenjogúság|